De 10 toppers.  De 10 missers. Van Windows Vista ? zijn hier weergegeven.

De 10 toppers. 

1. Favoriete koppelingen
Favoriete koppelingen: snelkoppelingen naar vaakgebruikte folders die in ieder dialoogvenster verschijnen: het klinkt als een aardigheidje, maar deze functie blijkt in de praktijk al snel onmisbaar. Moest je in XP-mappenvensters nog de hele boom doorspitten om bij de gewenste folder te komen, in Vista ben je overal in een muisklik op de gewenste plaats. Een echte time saver.

2. Geïntegreerd zoeken
Om snel en efficiënt te zoeken op je desktop, moest je voorheen extra software installeren: Desktop Search, van Google, Copernic of Microsoft. Microsoft levert bij Vista zijn desktopzoeker kant-en-klaar en heeft het bovendien in het systeem geïntegreerd. Bestandsvensters en zelfs het startmenu hebben nu een zoekvenster waarmee je overal naar het gewenste e-mailtje of document kunt speuren.

3. Zoekmappen
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is deze functie niet zozeer gericht op het zoeken naar bestanden, maar op het beheer ervan. Een zoekmap is eigenlijk een permanente zoekopdracht waarvan het resultaat in een folder wordt weergegeven. Zo kun je een zoekmap maken waarin alle documenten terechtkomen die het woord 'factuur' bevatten, ongeacht de werkelijke positie op de harde schijf.

4. Verbeterd startmenu
Het startmenu blijkt na een tijdje in gebruik aanzienlijk te zijn verbeterd. Werd het menu van XP al snel een zooitje (naar rechts uitklappende menu's!), in Windows Vista behoud je altijd een strak ingekaderd menu, waarin alles neerwaarts openvouwt. Zo kun je al scrollend naar de gewenste applicatie navigeren. Hoewel dit onderdeel nog sterk verbeterd kan worden, is het ten opzichte van XP een flinke verbetering.

5. Windows Update Center
Het update-centrum Windows Update van Vista is een hele verademing ten opzichte van het ingewikkelde, webgebaseerde update-centrum van XP. Windows Update Center is lokale software die het updateproces heel inzichtelijk maakt, ook voor onervaren gebruikers. Bovendien werkt het hele updateproces een stuk stabieler en sneller dan voorheen.

6. Nieuwe 'slaapmodus'
Wanneer op de uit-knop in Vista drukt, schakelt je pc niet compleet uit, maar bewaart je huidige desktop-sessie in het geheugen en schakelt vervolgens naar een sluimerstand. In deze stand verbruikt de machine nauwelijks stroom, maar je kunt het wel razendsnel weer in oude staat terugkrijgen. Je pc volledig uitschakelen wordt dan ook vrijwel overbodig (behalve bij bliksem!) en dat scheelt veel opstarttijd.

7. Mobiel computergebruik
Vista is meer dan XP aangepast op gebruik op een laptop. Een goed voorbeeld daarvan is het handige Mobiliteitscentrum. Via dit handige portaal heb je toegang tot veelgebruikte opties voor mobiel computergebruik. Daarnaast is het energiebeheer uitgebreid en zijn de synchronisatiemogelijkheden verbeterd.

8. Presentatiemodus
Aparte vermelding verdient de presentatiemodus. Voor wie veel presentaties met zijn laptop geeft, is het een uitkomst. In deze stand valt Windows jou (en je publiek) niet lastig met systeemmeldingen. Ook voorkomt deze modus dat je laptop tijdens een presentatie in een slaapmodus terecht komt.

9. Sideshow
Sideshow is een functie die de pc in staat stelt om op een extern schermpje extra informatie weer te geven. Hoewel we het nog niet zelf in actie hebben gezien, herbergt deze functie een groot potentieel. Zo kunnen de nieuwste, hierop aangepaste laptops op een extern schermpje aan de buitenzijde een overzicht geven van je binnengekomen e-mail. Zonder dat je de laptop open hoeft te klappen.

10. Netwerkcentrum
Vista's beheercentrum voor je netwerkverbinding blijkt in de praktijk heel wat handiger en overzichtelijker dan zijn voorganger 'Mijn Netwerkomgeving'. Je krijgt niet alleen een visuele weergave van je verbinding, maar kunt hier ook op een intuetieve manier instellingen wijzigen en heel gemakkelijk bestanden en printers delen.

De 10 missers.

1.  Incompatibele drivers en software
Veruit onze grootste ergernis: redelijk wat randapparatuur werkt niet of niet goed onder Vista. Zo wilden wij op een Vista-laptop een simpele usb-muis van aansluiten, waarop Vista doodleuk om een driver-cd of -diskette vroeg. Ook zijn veel XP-drivers niet compatibel met Vista en ontbreekt het veel hardware (nog) aan echte Vista-drivers. Daarnaast werkt veel software niet goed onder Vista en de emulatiefunctie die oudere Windows-versies probeert na te doen, werkt vaak niet of niet goed.

2. Trager dan XP
Hoewel Microsoft anders beweert, is Vista in veel gevallen trager dan zijn voorganger. Zeker wanneer de nieuwe Aero-interface is ingeschakeld. Vista vreet namelijk geheugen. Wil je Vista net zo snel draaien als XP, dan heb je minimaal 2 GB aan intern geheugen nodig. Dat is absurd veel en meer dan de meeste gebruikers hebben.

3. Aero-interface weinig functioneel
Microsoft blaast behoorlijk hoog van de toren over de Aero-interface. Niet helemaal terecht: hoewel fraai, blijkt de nieuwe 3D-interface niet heel erg functioneel. Flip 3D is aardig als gimmick en de transparante vensters en schaduwen dragen niet heel erg bij aan je productiviteit. Waarom geen optie om alle vensters geschaald naast elkaar weer te geven? Concurrenten bieden dat wel. Dat zou pas echt een nuttige functie zijn voor de vele vensters die we tegenwoordig gelijktijdig open hebben.

4. Misplaatste hulp bij foutmeldingen
Ging er in XP iets fout, dan werd je vaak getrakteerd op Spartaanse foutmeldingen waar alleen een expert iets mee kon. In Vista zijn de meldingen minder cryptisch, in gewone, 'menselijke' taal. Maar wat blijkt: vaak weet je als gebruiker nog niet wat er nu aan de hand is. Bovendien geeft Vista je de valse hoop dat het automatisch naar een oplossing kan zoeken. In 9 van de 10 gevallen levert dit namelijk geen enkel resultaat op.

5. Readyboost
Readyboost is een nieuwe techniek dat externe geheugendragers (bv. usb-sticks) kan inschakelen als extra bron voor cache-geheugen, naast het werkgeheugen van de pc. Dat klinkt mooi, maar werkt in de praktijk nauwelijks. USB-apparaten zijn nog altijd stukken langzamer dan RAM-geheugen en bovendien blijken veel usb-sticks ongeschikt voor deze optie.


6. Geen desktop-zoekvenster
Hoewel de ingebakken zoekfunctie netjes in Vista is geïntegreerd (zie 10x Top), is Microsoft vergeten de zoekbalk ook op de systeembalk te plaatsen. Pas dan had je echt overal toegang tot de zoekfunctie. Zonde, wat het is niet bepaald raketwetenschap.

7. Alleen XP-upgrade
Upgrades naar Vista zijn alleen beschikbaar voor Windows XP. Dat is jammer: veel bedrijven werken nog met Windows 2000 (of ouder) en zullen dus complete (duurdere!) versies moeten aanschaffen.

8. (Te) Veel verschillende versies
Met XP was het duidelijk: je koos als thuisgebruiker voor de 'Home Edition' en als pro voor 'Professional'. Vista daarentegen verschijnt maar liefst in zes verschillende edities, waarvan vier voor de Nederlandse markt. Het is voor de eindgebruiker daardoor lastig te bepalen welke versie voor hem of haar het meest geschikt is.

9. 'Vorige versies'
Met de optie 'Vorige versies' zou je een verkeerd overschreven bestand kunnen herstellen naar een versie uit het verleden. Dat klinkt goed, maar in de praktijk blijkt deze optie nauw samen te hangen met de zogenaamde 'systeemherstelpunten'. Heb je die (nog) niet gemaakt, dan valt er niets te herstellen. Dat had ook anders gekund.

10. Indeling configuratiescherm
Volgens Microsoft is het configuratiescherm nu logischer en intuetiever ingedeeld. Dat valt sterk te betwijfelen. De gebruiker moet het nu doen met een schifting op bijvoorbeeld Systeem en onderhoud en Hardware en geluiden. Dat is allesbehalve een heldere indeling. Ook een niveau lager is het zoeken: instellingen voor het automatisch afspelen van cd blijkt onder hetzelfde menu te vallen als de instellingen voor de muis. Zo kunnen we wel even doorgaan, maar de screenshot zeggen genoeg.