Criminelen die op internet hengelen naar prive gegevens waarmee ze onlinebankrekeningen kunnen kraken, hebben Nederland definitief ontdekt als doelwit. Daarvoor waarschuwde het

Computer Emergency Response Team van de overheid (Govcert) maandag. Het team heeft sinds begin vorig jaar van Nederlandse banken 75 meldingen van dit zogenoemde phishing gekregen.

Teamleider Aart Jochem van het Govcert-kenniscentrum zegt dat de criminelen afgelopen april een doorbraak hebben bereikt tijdens een aanval op rekeningen bij ABN Amro. Daarbij is het gelukt om de extra beschermingswal te omzeilen die banken gebruiken voor hun rekeninghouders, te weten de wisselende inlogcodes die toegang geven tot de sites.

Dat maakt Nederland interessanter voor de internationaal opererende internetcriminelen, aldus Jochem. Voorheen vormden de inlogcodes op banksites en het beperkte Nederlandse taalgebied een barriere.

Govcert werkt sinds februari 2006 samen met banken in Nederland en het ministerie van Economische Zaken om phishing te bestrijden. Daarbij wordt geprobeerd om de internetcommunicatie van de criminelen zo snel mogelijk plat te leggen. Vaak wordt daarbij een beroep gedaan op diensten in het buitenland, waar de servers van internetdieven staan.

De internetadviseur van de overheid presenteerde maandag voor het eerst een trendrapport over internetcriminaliteit. We zien een toename, zowel in omvang als in professionaliteit, aldus Jochem. Het aantal meldingen en de ernst van deze misdaadvorm is het afgelopen jaar toegenomen.