Microsoft zou overwegen geen service packs voor Windows Vista uit te brengen. Tegelijkertijd zijn er ook aanwijzingen dat SP1 voor Vista al bijna klaar is. Volgens Michael Sievert, vice-president voor de marketing van Windows bij Microsoft, komen er geen grote servicepacks voor Windows Vista. Het bedrijf acht de noodzaak voor grote updates verdwenen en merkt ook bij zijn klanten een voorkeur voor kleinere patches.

Microsoft heeft volgens Sievert zijn strategie rondom updates voor Windows, gewijzigd. De kwaliteit van Vista zou 'direct uit de doos' al zoveel beter zijn dan vorige versies dat de noodzaak om met grote updates te komen eigenlijk niet meer bestaat.

Bovendien zou het systeem met kleinere updates die automatisch via Windows Update verspreid worden, beter werken en grote schokken bij de gebruikers voorkomen. Windows Update is in Windows Vista veel hechter in het systeem verweven waardoor updates eenvoudiger verspreid en uitgevoerd kunnen worden, veelal ook zonder een herstart van het systeem te vereisen.

Sievert sprak maandag met een groep financieel analisten over de situatie rond Windows Vista. Daarbij haalde hij de problemen aan die voorgaande grote service packs de gebruikers hebben bezorgd, als voorbeeld van hoe een systeem van updates niet zou moeten werken.

Zowel Service Pack 1 als Service Pack 2 voor Windows XP waren vele tientallen megabytes en hadden een grote impact op de werking van het besturingssysteem. Veel klanten hadden na toepassing van de update problemen met compatibiliteit van daarvoor probleemloos functionerende hard- en vooral software. Dergelijke problemen wil Sievert voortaan voorkomen.

Getest

De uitspraken van Sievert lijken overigens ter discussie te staan. Ethan Allen, bekend van de site Hotfix.net, heeft op zijn site meer dan honderd patches voor Vista gepubliceerd die volgens hem allemaal worden gebundeld in Windows Vista Service Pack 1 (SP1).

Allen zegt de oplossingen voor beveiligingsproblemen in Vista te hebben gehad van iemand die dicht bij Microsoft staat en toegang heeft tot de technologie.

Bronnen die goed bekend zijn met de gang van zaken bij Microsoft bevestigen dat op dit moment SP1 wordt getest. Toch noemt het bedrijf officieel geen datum voor het uitbrengen van de bundel met patches. Volgens de softwarefabrikant wordt er een service pack uigebracht vlak voor de komst van de volgende versie van Windows Server (codenaam Longhorn).

Het eerste service pack voor Vista zal onder meer technologie bevatten om drivers en softwarecompatibiliteit te verbeteren. Daarbij zal ook de ondersteuning voor usb- en firewire-apparaten van andere fabrikanten worden verbeterd. Nu is bekend dat onder meer sommige producten van Sony problemen geven in samenwerking met Windows Vista.

Tot slot zal in SP1 ook de tv-ondersteuning en Windows Media Center-functies worden verbeterd, aldus Allen.