Vrijdag 14 september 2007 - Microsoft heeft de afgelopen dagen Windows-systemen bijgewerkt zonder de gebruikers in te lichten. Dit betreft ook systemen waarbij de automatische updates zijn uitgeschakeld, meldt Windows Secrets. Vooral bedrijven zullen niet blij zijn met deze automatische updates. Bedrijven testen de updates dikwijls zorgvuldig voordat deze worden doorgevoerd. Door eerst te testen weten de bedrijven zeker dat bedrijfskritische toepassingen ook na de update blijven werken.

Voor zover bekend heeft Microsoft de afgelopen dagen stilletjes negen kleine .exe-bestanden bijgewerkt, van zowel Vista als XP. Alle bestanden maken onderdeel uit van Windows Update. De bestanden zouden zijn geüpdatet ongeacht of de gebruiker de automatische updates heeft in- of uitgeschakeld. De bijgewerkte bestanden zijn overigens niet schadelijk voor de pc.

Bij Windows Vista gaat het om de volgende bestanden:

1. wuapi.dll
2. wuapp.exe
3. wuauclt.exe
4. wuaueng.dll
5. wucltux.dll
6. wudriver.dll
7. wups.dll
8. wups2.dll
9. wuwebv.dll

Bij Windows XP gaat het om deze bestanden:

1. cdm.dll
2. wuapi.dll
3. wuauclt.exe
4. wuaucpl.cpl
5. wuaueng.dll
6. wucltui.dll
7. wups.dll
8. wups2.dll
9. wuweb.dll

Het is niet de eerste keer dat Microsoft bestanden update zonder de gebruiker vooraf in te lichten. Een paar maanden geleden was het bestand svchost.exe onderhevig aan een automatische update. In dat geval kreeg de gebruiker echter een seintje van de Windows Update-website, dat geupdate software moest worden geïnstalleerd voordat de overige patches konden doorgevoerd.