Microsoft is vooralsnog niet bereid particuliere klanten gratis over te laten stappen op Windows XP als zij ontevreden zijn over het nieuwe besturingssysteem Vista.  Volgens een woordvoerster is er momenteel "geen aanleiding voor zo'n generieke maatregel". De Consumentenbond had er bij Microsoft op aangedrongen dat het bedrijf klanten desgewenst laat downgraden naar XP.

De bond kreeg naar eigen zeggen via een meldpunt op de website in zes weken tijd 5200 klachten over Windows Vista. Veel gebruikers klagen over niet-werkende programma's en randapparatuur. De Consumentenbond noemde Vista toen "klaarblijkelijk nog geen volwaardige vervanging voor XP".

De bond vond dat Microsoft klanten moet toestaan om XP te verkiezen boven het nieuwe systeem. Hoewel XP, voor wie er naar vraagt, bij veel computerwinkels nog wel verkrijgbaar is, is op de meeste nieuwe pc's Vista reeds voorgeïnstalleerd.

Teleurgesteld Microsoft toonde zich in een reactie op de klachtenstroom eerder deze maand teleurgesteld over het onderzoek van de bond. "Wij hoopten meer te weten te komen over gebruikerservaringen met Windows Vista, maar de klachten richtten zich vooral op de compatibiliteit met randapparatuur. De conclusie dat Windows Vista geen volwaardige vervanger van Windows XP zou zijn, kan dan ook niet uit het onderzoek volgen."

Bovendien was Microsoft boos omdat de bond geen contact met het bedrijf had opgenomen. "We willen de discussie niet voeren via de media", laat de woordvoerster weten. Inmiddels hebben Microsoft en de Consumentenbond wel een overleg gepland. "We krijgen graag inzicht in de problemen."

Zakelijke klanten Eerder deze week werd duidelijk dat Microsoft zijn OEM-partners, computerfabrikanten die Windows meeleveren op hun pc's, toestaat om klanten met de duurdere Vista-versie Ultimate te laten terugstappen op Windows XP. Vooral onder zakelijke klanten is daar veel vraag naar.

Vista stelt beduidend hogere eisen aan de hardware dan zijn voorganger XP. Ook maken veel bedrijven gebruik van software waarvan soms onduidelijk is of die onder Vista nog functioneert. Veel zakelijke gebruikers wachten een reeds aangekondigd 'service pack' af, dat het systeem moet verlossen van enkele kinderziektes.