De Consumentenbond roept consumenten op bij de aanschaf van een nieuwe computer expliciet te vragen om het besturingssysteem Windows XP. Nieuw pc's worden standaard voorzien van de opvolger van XP, Windows Vista, maar dat systeem levert veel klachten op.

Ook vraagt de organisatie aan winkeliers om klanten die problemen hebben met Vista als gratis service Windows XP aan te bieden.

Tot deze oproepen heeft de Consumentenbond donderdag besloten na een gesprek met Microsoft over de problemen met Vista.

Nadat het nieuwste besturingssysteem van Microsoft erg slecht uit een onderzoek van de consumentenorganisatie naar voren kwam, stelde de bond een meldpunt in voor klachten over Vista. In ruim een maand tijd kwamen 5000 klachten binnen van gebruikers over het functioneren van het systeem.

,,Het product heeft heel veel kinderziektes, het is gewoon niet af'', aldus een woordvoerder van de bond. Zo zouden printers en andere hardware niet meer werken in combinatie met Vista, lopen computers geregeld vast en werken de apparaten heel traag.

Donderdag voerde de bond een gesprek met Microsoft Nederland over de klachten. De organisatie stelde Microsoft voor klanten die problemen hebben met het product als alternatief Windows XP aan te bieden, maar dat weigerde de gesprekspartner. ,,En dat terwijl ze zakelijke klanten wel XP aanbieden bij problemen'', aldus de woordvoerder van de bond.