SanDisk, bekend van multimediakaartjes en usb-schijven, heeft in drie afzonderlijke zaken 25 fabrikanten van flashgeheugens voor de rechter gedaagd vanwege octrooischendingen. Het gaat onder meer om LG Electronics, Silicon Motion Technology, Memorex en Verbatim, bedrijven die usb-schijven, multimediakaarten en mp3 spelers maken.

Volgens SanDisk hebben ze belangrijke patenten geschonden. Daarbij gaat het met name om de communicatie tussen de geheugenchips en de dragers waarop ze geplaatst zijn. Twee klachten zijn gedeponeerd bij rechtbanken in Wisconsin, een derde bij de International Trade Commission (ITC) in de Verenigde Staten. SanDisk wil financiële genoegdoening.

De rechtszaken zijn een reactie op al jaren voortslepende patentzaken van bedrijven als Ritek en Memorex tegen SanDisk. SanDisk wil dat zijn rivalen licenties afsluiten. Het bedrijf zegt belangrijke inkomsten mis te lopen, met name in Taiwan, waar geestelijk eigendom nogal eens snel wordt geschonden.

Resultaten SanDisk komt met de rechtszaken na tegenvallende resultaten over het derde kwartaal. Weliswaar ging de omzet omhoog naar 1 miljard dollar, maar daar stonden nogal wat uitgaven tegenover.

SanDisk kwam in april nog in het nieuws door een samenwerking met Yahoo. Beide bedrijven lanceerden toen de Sansa Connect, die met Apple's iPod moest concurreren.