Over de bescherming van de pc bestaan nog veel misverstanden, zo blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. De bond controleerde bij 93 huishoudens de computer op de aanwezigheid van virussen, spyware en anti-virussoftware. Dat maakte de consumentenorganisatie dinsdag bekend.

Bij bijna 62 procent van de ondervraagde computergebruikers die dachten dat ze een anti-spywarepakket hadden geinstalleerd, bleek dat toch niet het geval. Van de mensen die zeker wisten dat er geen spyware op hun computer stond, bleek in 29 procent van de gevallen wel degelijk een vijandelijke programma aanwezig.

Van de 25 computers met een draadloze internetverbinding, bleken 14 geen afdoende beveiliging te hebben.

Kennis Naast slechte beveiliging blijken veel computergebruikers ook weinig kennis te hebben op dat gebied, aldus de Consumentenbond. De helft van de 614 ondervraagden weet niet wat het verschil is tussen antivirussoftware en een firewall. Van de mensen die aangaven dat wel te weten bleek bij doorvragen 57 procent alsnog door de mand te vallen.

Volgens de Consumentenbond moeten professionele partijen meer doen aan computerbescherming en de beveiliging niet alleen aan consumenten overlaten.