Hits: 2562
Video is hét internetsucces van 2007. YouTube alleen al ontvangt meer dan 65.000 nieuwe video’s per dag. Maar de meeste data wordt nog altijd gegenereerd door p2p-netwerken. De totale bandbreedtevraag bij consumenten en bedrijven groeit echter dusdanig snel, dat internet de vraag in 2010 niet meer kan bijhouden. Dat blijkt althans uit onderzoek van Nemertes Research. Binnen drie jaar zou er een gebrek aan netwerkcapaciteit zijn en wordt internet zo traag dat het lijkt alsof we terug zijn in de tijd van het analoge modem.

Volgens Con Zwinkels, directeur van hostingprovider LeaseWeb, zijn flinke investeringen nodig: "Tijdens de dotcom-hype zijn veel datacenters gebouwd en glasvezelkabels de grond in gestopt. Toen alles op zijn gat ging is dat gestopt. Nu worden de investeringen die vijf jaar geleden in de netwerken zijn gedaan volop benut, en ontstaat er een tekort. Er moet dus weer enorm worden geinvesteerd om aan de groeiende vraag te voldoen."

Grootste investering al gedaan
Volgens het onderzoeksbureau is er wereldwijd 137 miljard dollar nodig om de capaciteitsproblemen op te lossen. Maar de grootste investering is eigenlijk al gedaan, stelt Zwinkels: "De glasvezels liggen er al, dat was de grootste investering. Nu is extra apparatuur nodig om deze glasvezels beter te benutten. Niet iedereen kan hierin meekomen en extra bandbreedte leveren, terwijl dat voor de groei, ook naar de toekomst, wel nodig is."

Zwinkels hekelt de politiek die sommige partijen bedrijven: "Deutsche Telekom heeft 11 miljoen dsl-gebruikers, die recht hebben op een goede doorstroming van het internetverkeer. Maar de provider doet erg moeilijk met het bijplaatsen van nieuwe poorten. Zodra ze bijgeplaatst zijn, vaak met lange vertraging, zijn ze eigenlijk al weer vol. Ook grote Amerikaanse providers ondervinden daar problemen mee."

Streaming video
LeaseWeb heeft een datacenter in Haarlem in gebruik. Vlak bij Amsterdam, wereldwijd één van de belangrijkste knooppunten. Het datacenter verbruikt 20 megawatt aan stroom en biedt een capaciteit van 150 gigabit per seconde. Er wordt zelfs bij piekbelasting niet meer dan de helft verbruikt, zodat er wat kan worden opgevangen bij netwerkproblemen. LeaseWeb verzorgde onder meer de wereldwijde streaming van het Eurovisie Songfestival.

Hyves is misschien wel de bekendste website die bij LeaseWeb is ondergebracht. Maar 123Video (http://www.123video.nl) behoort wat bandbreedte betreft tot de grootste verbruikers. De website vraagt 6 gigabit per seconde, wat in 2008 waarschijnlijk nog verdubbelt. In één jaar werden ruim 350 miljoen filmpjes bekeken. De oprichters, bekend van Relatieplanet.nl dat ze inmiddels aan De Telegraaf hebben verkocht, begonnen in december 2006 aan deze Nederlandse YouTube-variant.

De eerste hostingprovider voor 123Video had een maximale capaciteit van 1 gigabit per seconde voor alle sites. Dat zorgde volgens Marnix Wellinghoff, beheerder bij 123Video, voor de nodige problemen: "Websites van andere klanten bij de hostingprovider waren al gauw totaal onbereikbaar. Daarna werden wij ‘geknepen’ tot ongeveer 60% van wat we eigenlijk hadden. Daar werd de site niet sneller van en streamen werkte al helemaal niet goed."