Toshiba verlaagt de prijzen van zijn HD-DVD-spelers in het gevecht om de markt met Sony's Blu-raystandaard. Een HD-DVD-speler zal tussen de 40 en 50 procent goedkoper worden. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag.

HD-DVD en Blu-ray onderscheiden zich van gewone dvd's doordat ze een grotere opslagcapaciteit en een betere beeldkwaliteit bieden. Toshiba is de belangrijkste voorvechter van de HD-DVD-standaard en is daarmee een tegenspeler van Sony dat Blu-ray ondersteunt.
Het Japanse bedrijf hoopt met de prijsverlaging alsnog een stevige plek te veroveren in de markt.

Gerucht Eerder deze maand leek het er op dat HD-DVD het zou afleggen tegen Blu-ray. Begin januari maakte Amerika's grootste filmproducent Warner bekend voortaan exclusief met Blu-ray in zee te gaan. Kort daarna circuleerde het gerucht dat ook Paramount diezelfde stap zou maken, maar dat is niet bevestigd.

Consumenten Toshiba hoopt dat gewone consumenten nu massaal voor de HD-DVD-speler zullen kiezen. Topman Yoshi Uchiyama tegenover Reuters: "De prijs van een HD-DVD-speler is voor elektronicafanaten niet zo heel erg belangrijk, terwijl dat voor de grootste groep mensen juist de belangrijkste factor is om wel of niet tot aankoop over te gaan." De prijs van een Toshiba HD-DVD-speler komt nu tussen de 149 en de 399 dollar te liggen.

Stunten Naast de prijsverlaging kondigt het bedrijf ook aan te gaan stunten met gratis films die bij een dvd-speler geleverd zullen worden. De strijd wordt niet alleen op het gebied van film uitgevochten. Ook op gebied van computerspellen is nog niet duidelijk welke techniek de standaard zal worden.

Computerspellen Sony bracht zijn Playstation 3 vanaf het begin uit met de Blu-ray dvd-speler. Dat heeft er toe bijgedragen dat de Blu-rayspeler in Europa stevig voet aan land heeft. Microsoft ondersteunt daarentegen de HD-DVD-standaard en kan een HD-DVD-speler leveren bij zijn Xbox 360.

Naar aanleiding van de beslissing van Warner liet Microsoft weten dat het niet uitgesloten is dat ook de Xbox 360 in de toekomst Blu-ray zal ondersteunen. Voorwaarde voor het bedrijf is wel dat er genoeg consumenten zijn die de keuze voor Blu-ray hebben gemaakt.