Duizenden kleine webshops zijn besmet met een virus dat binnendringt op de computer van de bezoeker van de sites. De worm nestelt zich in zwakke plekken in het systeem en steelt wachtwoorden en loginnamen, meldt BBC News.
Deskundigen van systeembeveiligers ScanSafe, Finjan en Network Box ontdekten los van elkaar een heel nest aan besmette websites. Hoeveel websites zijn besmet met het virus is nog niet duidelijk. De aantallen die de beveiligingsbedrijven geven lopen uiteen van 230 tot 10.000 slachtoffers.

Zwakke punten Beveiligingsexperts zeggen dat het sluipende virus nu al op een veel grotere schaal effect heeft gehad dan menig ander soortgelijk virus. Het virus zoekt zwakke punten op in de systemen zoals mediaplayers, instant messaging en document readers.

Als de bug zich eenmaal in het systeem heeft genesteld steelt de kwaadaardige software wachtwoorden, browserdata en zelfs loginnamen voor internetbankieren.

Webshops Anti-virusdeskundige Mary Landesman van ScanSafe laat via een blog weten dat veel van de besmette websites kleine webshops zijn. Sites van reisbureaus, vastgoedhandelaren en reclamebureaus werden slachtoffer van het virus.

Lastig Ondanks dat de besmette websites allemaal dezelfde server en software gebruiken, is het voor de beveiligingsbedrijven lastig te achterhalen op welke manieren het virus de computers binnendringt en waar het zich schuil houdt. De besmetting heeft in korte tijd al bewezen dat het voor zowel de gebruikers als de webshops haast onmogelijk is om zich er tegen te weren.

"We kennen een aantal methodes en zijn nu hard bezig om alle voor ons bekende zwaktes in de systemen te onderzoeken", legt Ben Itzhak van FinJan uit.

Onzichtbaar Simon Heron, manager van systeembeveiligingsbedrijf Network Box, verklaart dat dit het type virus lijkt te zijn waar zijn bedrijf zich al drie jaar zorgen over maakt. Een virus dat zich zo diep in de computer kan nestelen dat het onzichtbaar is voor anti-virussoftware.

Klein budget Volgens de anti-virusdeskundigen worden kleine bedrijfjes steeds vaker het doelwit van hackers en virussen, omdat zij simpelweg niet voldoende budget hebben om hun systeem voldoende te beveiligen.