Softwaregigant Microsoft kijkt naar eigen zeggen terug op een bewogen jaar voor Windows Vista. De Consumentenbond noemt de lancering van het nieuwste besturingsprogramma "een drama voor consumenten". Toch waren de verkoopcijfers boven verwachting. Woensdag is het een jaar geleden dat Vista werd gelanceerd. 

Wereldwijd Volgens Microsoft stapte de consument twee keer zo snel over op Vista dan het geval was bij de lancering van Windows XP. In Nederland gebruiken 1,5 miljoen mensen het nieuwe besturingssysteem en wereldwijd zijn er 100 miljoen licenties verkocht.

Dat is beter dan verwacht. Marktonderzoeker IDC had voorspeld dat er in 2007 90 miljoen licenties over de toonbank zouden gaan.

Verschil Dat de verkoopcijfers goed zijn, verbaast de Consumentenbond niets. "De consument had geen keuze", aldus een woordvoerder. "Een nieuwe computer zonder Vista was bijna niet te krijgen. Dat was een belangrijk verschil met de lancering van het voorgaande besturingsprogramma, XP."

De Consumentenbond kreeg afgelopen zomer in een paar weken tijd vijfduizend klachten over Vista binnen. Vooral het gebruik van randapparatuur, zoals printers en scanners, leverde problemen op. Dit was voor Microsoft aanleiding om een eigen website te openen, waar gebruikers hun vragen en klachten kwijt kunnen.

Patches Inmiddels is het aantal klachten flink afgenomen, geeft ook de Consumentenbond toe. Veel fabrikanten van randapparatuur hebben zogenoemde 'patches' (een soort kleine computerprogramma's) gemaakt, waardoor hun apparaten op Vista kunnen draaien.

Microsoft zegt dat inmiddels ongeveer 2,4 miljoen apparaten, oftewel bijna 100 procent, zijn aangepast aan Vista.

Aanpassing "We hebben met Vista een sprong voorwaarts gemaakt ten opzichte van XP op het gebied van veiligheid en gebruikersgemak", aldus manager Windows groep Sabine Hess. Ook computerfabrikant Acer, dat vooraan liep bij de aanpassing aan Vista, is te spreken over het besturingssysteem.

Vanwege de grote vraag bij de consument installeert het bedrijf Vista op 90 procent van de computers voor consumenten in de Benelux. "Mede dankzij de lancering van Vista hebben we een goed jaar achter de rug", aldus een woordvoerster van Acer Benelux.

Succesvol Op de zakelijke markt is Vista minder succesvol. Bij Acer vraagt een meerderheid (60 procent) van de zakelijke klanten nog naar XP. Volgens Microsoft loopt wereldwijd ongeveer 4 procent van de zakelijke pc's op Vista.

Begin vorig jaar voorspelden marktonderzoekers Gartner en IDC dat het zakelijke gebruik eind 2007 tussen de 4 en 6 procent zou liggen.

Installatiepakket Een deel van de bedrijven wacht met het installeren mogelijk op het eerste Service Pack van Vista, het installatiepakket waarin alle updates worden samengebracht. Microsoft verwacht Service Pack 1 nog dit kwartaal uit te brengen.

Inmiddels is Microsoft al volop bezig met het ontwikkelen van de volgende versie van Windows, dat voorlopig Windows 7 wordt genoemd. Wanneer dit besturingssysteem uit zal komen, is nog niet zeker. Microsoft heeft eerder bevestigd dat de ontwikkeling minstens drie jaar in beslag zal nemen.