Hits: 2739
IP-nummers, de unieke numerieke adressen van computers op internet, zijn onder sommige omstandigheden wel degelijk persoonlijke gegevens. Dat erkent privacybeleidsman Peter Fleischer van Google. Fleischer doet zijn uitlatingen in een reactie op een column op de website van de New York Times. In die column trekt Saul Hansell van die krant van leer tegen een eerdere blogposting van Google over het onderwerp. 

Daarin schreef een medewerkster van het internetbedrijf dat een IP-adres niet te beschouwen is als een persoonsgegeven, omdat het te vaak verandert. Internetgebruikers met een inbelabonnement krijgen doorgaans iedere keer dat zij een verbinding opzetten, een ander IP-adres toegewezen. Ook mensen die hun laptop bijvoorbeeld thuis, op het werk en in een café gebruiken, internetten dan steeds via een ander adres.

EU De kwestie is voor Google van groot belang. Tijdens een overleg in het Europees Parlement liet voorman Peter Scharr van een groep Europese privacydeskundigen in januari weten IP-adressen wel degelijk als persoonlijke informatie te beschouwen. De Europese Unie werkt aan regels over de omgang met persoonlijke gegevens door zoekmachines zoals Google, die de IP-adressen van hun gebruikers registreren.

Kritiek Googles blogbericht kreeg veel kritiek. Veel critici wezen er op dat internetgebruikers met een breedbandverbinding, zoals kabel of ADSL, doorgaans wel een vast IP-adres hebben. Ook kan een IP-adres in combinatie met andere gegevens, zoals e-mailadressen, zoekgeschiedenis of informatie uit cookies, voldoende details opleveren om het adres aan een persoon te koppelen.

Tussencategorie Fleischer erkent dat. Volgens hem wordt het tijd om afscheid te nemen van "het zwart-witdenken over privacy". Hij pleit voor een tussencategorie van informatie die onder bepaalde omstandigheden persoonlijk is.

De Nederlandse privacywaakhond College Bescherming Persoonsgegevens beschouwt IP-adressen overigens al lang als privéinformatie.