Nederlanders zijn steeds actiever op het internet, maar blijven qua vaardigheden wel wat achter bij de rest van Europa. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Nederland internetten 11 miljoen mensen, jongeren actiever dan ouderen.Voor het vinden van informatie gebruiken zij bijna allemaal een zoekmachine. 

Zo'n 86 procent verstuurt geregeld e-mails met bestanden erin. Chatten, nieuwsgroepen bezoeken, mappen delen en bellen via internet zijn een stuk minder populair, ongeveer een op de drie internetters houdt zich daarmee bezig. Twee op de tien Nederlanders ontwerpt zelf webpagina's.

Jongeren Ouderen gebruikten het internet in 2007 vrijwel alleen om informatie op te zoeken of te e-mailen. Jongeren gebruikten het internet vooral voor andere activiteiten zoals chatten (54 procent), internetbellen (50 procent) of het delen van muziek of films (57 procent).

Voorzieningen In 2007 was een op de zeven Nederlandse internetgebruikers zeer vaardig op het internet. Hoewel dat aandeel in de afgelopen twee jaar is verdubbeld, ligt het maar net iets hoger dan het gemiddelde in de EU. Nederland staat echter wel bovenaan in Europa wat betreft voorzieningen om te kunnen internetten.

Middenmoot Volgens het CBS blijven Nederlanders wat achter op veel andere Europeanen, die vaak meer uiteenlopende online activiteiten ontplooien.

In Estland, Finland en Denemarken gebruiken internetters het web het meest intensief. Nederland bevindt zich met Hongarije en Spanje in de middenmoot. Ieren, Belgen en Cyprioten beschikken over de minste internetvaardigheden, volgens het CBS.