De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft de chip gekraakt die toegang geeft tot veel gebouwen van de overheid. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt. Volgens minister Guusje ter Horst heeft de Nijmeegse universiteit haar zeer recent verteld dat het instituut "een methode heeft ontwikkeld waarmee een groot aantal chipkaarten relatief eenvoudig te kraken en te dupliceren is". 

Twee miljoen Het gaat om toegangspassen met een standaard Mifare Classic-chip. In Nederland wordt deze chip in naar schatting twee miljoen toegangspassen gebruikt, waaronder in diverse ministeries en gebouwen van andere overheden. Wereldwijd gaat het om een miljard passen.

Veiligheidsoverwegingen Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken kan uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen om welke gebouwen het gaat. Volgens deskundige Rop Gonggrijp maakt het overgrote deel van de gebouwen met toegangspoortjes gebruik van deze technologie, van ministeries tot "militaire objecten".

Bewakers Gonggrijp zegt dat het voor kwaadwillenden nu echt gemakkelijk is toegang te krijgen tot deze gebouwen. Hij stelt dat de overheid zal moeten teruggrijpen op andere manieren om de gebouwen te beveiligen, zoals bewakers.

OV-chipkaart Volgens het ministerie gaat het om een variant van de Mifare-chip die niet is voorzien van extra veiligheidsmaatregelen, "zoals bij de ov-chipkaart wel het geval is". Eerder deze week werd bekend dat Duitse onderzoekers de chip in de ov-kaart volledig gekraakt hebben. Ze kunnen zo onder meer het reissaldo van andere passagiers stelen.

"Er moet vanuit worden gegaan dat vanaf het moment dat de details van het onderzoek van de universiteit openbaar worden, de mogelijkheid tot misbruik zodanig laagdrempelig is, dat aanvullende maatregelen nodig zijn om het beveiligingsniveau te handhaven", schrijft Ter Horst.

Vervangende pas Zij heeft haar collega-ministers gevraagd om de problemen bekend te maken zodat overheidsdiensten veiligheidsmaatregelen kunnen nemen. Verder laat Ter Horst uitzoeken of een vervangende pas, die voor het vierde kwartaal van dit jaar voorzien is, eerder in te voeren.

Spoeddebat "In de tussenliggende periode zullen rijksbreed waar nodig aanvullende beveiligingsmaatregelen genomen worden", stelt zij. Inmiddels heeft GroenLinks een spoeddebat over de kwestie aangevraagd.