De registratie van zogenoemde numerieke domeinnamen is eind februari oneerlijk verlopen. Dat vindt 97 procent van de ondervraagde internetproviders in een onderzoek van brancheorgansatie ISPConnect. Op donderdag 28 februari werd het voor het eerst mogelijk om een Nederlands internetadres vast te leggen dat uitsluitend uit cijfers bestaat, zoals 123.nl.  Belangstellenden hadden in de periode daarvoor al kunnen intekenen via internetproviders.

Direct na de openstelling van de registratie waren de servers van SIDN, de stichting die voor de uitgifte van .nl-domeinen verantwoordelijk is, lange tijd niet of nauwelijks bereikbaar.Daardoor slaagden veel providers er niet in de door klanten aangevraagde domeinen vast te leggen. Volgens ISPConnect (PDF) wist 41 procent zelfs niet één bestelling tot een goed einde te brengen.

MijnAlbum.nl De problemen werden veroorzaakt doordat één bedrijf 35 speciale servers inzette om zoveel mogelijk domeinen te registreren. Daarmee legde het bedrijf, het Friese MijnAlbum.nl, zoveel beslag op de capaciteit van de registratiesystemen van SIDN, dat driekwart van de andere providers het eerste halfuur geen verbinding konden krijgen.

MijnAlbum wist zo in totaal 2579 numerieke domeinen te registreren, waaronder 1604 van de domeinen van 0 tot en met 2100.nl.

Regels SIDN liet na de registratie weten geen aanleiding te zien om in te grijpen. "Inderdaad hebben veel klanten moeite gehad om een verbinding te krijgen, maar het is niet onmogelijk geweest. MijnAlbum heeft ook niet als enige domeinen kunnen registreren." Volgens de stichting heeft MijnAlbum geen regels overtreden.

Ongeldig De ondervraagden in het onderzoek van ISPConnect zijn het daar niet mee eens. Tweederde vindt dat de registratie ongeldig moet worden verklaard, en 59 procent wil meer toezicht op het functioneren van de stichting. Een op de vijf meent zelfs dat de directie van SIDN moet opstappen.