Besturingssysteem Windows staat op instorten. Het is veel te zwaar en log geworden. Daarvoor waarschuwen twee analisten van het vooraanstaande bureau Gartner. Michael Silver en Neil MacDonals van Gartner deden hun uitlatingen op een conferentie in Las Vegas, zo meldt Computerworld. Windows gaat gebukt onder de erfenis van twintig jaar ontwikkeling: het besturingssysteem zit vol met oude code en wordt beperkt door ontwerpbeslissingen uit het verleden, zeiden zij. 

Zwaar Daardoor is het te groot en te zwaar geworden, terwijl gebruikers juist behoefte hebben aan software die op goedkope, lichte hardware kan worden gebruikt. Bovendien is Windows zo omvangrijk dat het Microsoft veel tijd kost om belangrijke veranderingen of verbeteringen te ontwikkelen.  Bovendien worden besturingssystemen steeds minder relevant. Veel toepassingen werken bijvoorbeeld rechtstreeks vanaf internet.

Vista De lauwe ontvangst van Windows Vista op met name de zakelijke markt is volgens de twee een illustratie van de problemen. Het besturingssysteem kent slechts relatief kleine verbeteringen van voorganger XP, en voor veel bedrijven is dat onvoldoende reden om over te stappen, zegt het duo. Volgens het tweetal moet Microsoft snel ingrijpen om te voorkomen dat het zijn leidende positie op de softwaremarkt kwijtraakt.

Modulair De oplossing schuilt volgens Silver en MacDonalds in een kleinere, modulaire versie van Windows. Gebruikers kunnen dan een op maat gesneden systeem samenstellen dat past bij hun hardware en voldoet aan hun specifieke behoeften.

Windows 7 Microsoft lijkt zelf overigens ook in die richting te denken. Tijdens een presentatie van Windows 7, de werktitel van de volgende versie van het besturingssysteem, liet een medewerker van Microsoft vorig jaar zien dat de opvolger van Vista een minimale systeemkern krijgt, die naar eigen behoefte uitgebreid kan worden.

Vooralsnog wordt Windows 7 niet verwacht voor 2010. Analisten speculeren echter dat Microsoft het systeem eerder zal proberen uit te brengen. Op een bijeenkomst eerder deze maand liet bestuursvoorzitter Bill Gates vallen dat de volgende Windowsversie "ergens volgend jaar" zou verschijnen. Onduidelijk was echter of hij daarmee doelde op een eerste testversie of een af product.