De nieuwste versie van Microsofts kantoorsoftware Office zal vanaf volgend jaar ondersteuning bieden voor het ODF-formaat, de voornaamste concurrent van de door Microsoft ontworpen standaard Office Open XML. Dat heeft het bedrijf woensdagavond bekendgemaakt. In de eerste helft van 2009 brengt het een update uit, die de nieuwe functionaliteit toevoegt aan Office 2007. Desgewenst kunnen gebruikers documenten dan standaard als ODF opslaan. Het 'Service Pack' brengt ook ondersteuning voor PDF, en voor Microsofts variant daarop, XPS. 

OpenDocument Format (ODF) is een formaat voor het opslaan van kantoorbestanden, zoals tekstdocumenten, presentaties en speadsheets. Het formaat is een erkende standaard, zodat iedere softwareleverancier programma's kan maken die met ODF werken. Daardoor zijn gebruikers niet afhankelijk van een enkele leverancier, en blijven hun bestanden toegankelijk. Onder andere de kantoorpakketten OpenOffice.org, IBM Lotus en Google Docs gebruiken ODF.

Steeds meer bedrijven en overheden hechten aan het gebruik van dergelijke open standaarden. De Nederlandse overheid besloot onlangs bijvoorbeeld geleidelijk over te stappen op ODF.

OOXML Microsoft ontwikkelde daarom een eigen standaard, die met ODF concurreert. Dat Office Open XML (OOXML) werd twee maanden geleden eveneens erkend door de internationale standaardenorganisatie ISO.

Ironisch genoeg ondersteunt Office 2007 van OOXML alleen een oude versie, de onlangs erkende standaard wordt pas in de volgende editie van het kantoorpakket toegevoegd.

Standaarden Met de implementatie van ODF-ondersteuning geeft Microsoft gevolg aan zijn aankondiging in februari dat het meer aandacht gaat besteden aan interoperabiliteit en het gebruik van standaarden, en beter gaat samenwerken met andere softwaremakers.

Die aankondiging werd mede ingegeven door een aantal megaboetes die het bedrijf door Eurocommissaris Neelie Kroes van Mededingingszaken is opgelegd. Microsoft kreeg die boetes omdat het volgens Brussel misbruik maakte van zijn marktpositie om concurrenten dwars te zitten.

Sceptisch De ODF Alliance, een samenwerkingsverband van voorvechters van ODF, reageert sceptisch op het nieuws. Marino Marcich laat in een reactie (PDF) weten eerst te willen zien "of de ondersteuning van ODF straks op gelijk niveau staat met die voor Microsofts eigen formaat." Volgens hem rekenen overheden het bedrijf af op "werkelijke resultaten, niet op beloftes in persberichten."

PDF Naast ODF gaat Office 2007 straks ook ondersteuning bieden voor PDF. De mogelijkheid om documenten rechtstreeks vanuit bijvoorbeeld een tekstverwerker als PDF-bestand op te slaan is een populaire functie in andere pakketten, zoals OpenOffice.org. Microsoft stelt daarvoor op dit moment een plugin beschikbaar.

Naast PDF wordt ook XPS aan de lijst ondersteunde formaten toegevoegd. Dat formaat, een door Microsoft ontwikkeld alternatief voor PDF, wordt op dit moment nog niet veel gebruikt.