Online video zal nog dit jaar 30 procent uitmaken van het internetverkeer. In 2012 is dat aandeel opgelopen tot de helft.

Dat voorspelt fabrikant van netwerkapparatuur Cisco in zijn Visual Networking Index, een rapport over de groei van verschillende vormen van dataverkeer. In 2005 hield ongeveer 5 procent van het internetverkeer verband met online video.

P2P  De groei is volgens Cisco vooral toe te schrijven aan de populariteit van websites als Youtube, en gaat ten koste van bestandsuitwisseling, bijvoorbeeld via Bittorrent. Dat zogenoemde p2p-verkeer was in 2006 nog goed voor zo'n 60 procent van het dataverkeer, maar eind 2007 was het aandeel gedaald tot 51 procent. In absolute cijfers groeit de technologie nog wel, maar minder hard dan videoverkeer, schrijft Cisco.

Zettebyte In totaal komt het internetverkeer in 2012 op meer dan een halve zettabyte per jaar, verwacht het bedrijf. Een zettabyte is een miljard terabytes. Daarmee zou internet in termen van dataverkeer 75 keer zo groot zijn als in 2002.