Hoewel Microsoft vorig jaar al bekend maakte de ondersteuning van Windows XP te beeindigen per 30 juni 2008, leefde er bij velen toch hoop dat de beslissing zou worden teruggedraaid.

Omdat het bedrijf eerder ook al een mening had aangepast met betrekking tot de ondersteuning van goedkope laptops. Dell heeft nu echter aangekondigd definitief te stoppen met het leveren van systemen waarop XP is geinstalleerd en daarmee lijkt het einde van het besturingssysteem definitief in zicht. Het bedrijf zal tot en met middernacht op 18 juni orders van XP-systemen accepteren, daarna zullen deze niet meer worden geleverd. Reden voor de vroegtijdige stop, is dat Dell naar eigen zeggen tijd nodig heeft om volledig over te stappen op Vista, voor de deadline die Microsoft heeft gesteld.

Hoewel Dell geen nieuwe systemen met XP meer zal leveren, blijft het echter wel de downgrade-service bieden aan zakelijke klanten die een Latitude, Optiplex en Precision-systeem aanschaffen, mits zij een Vista Business- of Vista Ultimate-licentie aanschaffen. Of Dell iets zal rekenen voor het downgraden is niet bekend. Voor consumenten bestaat deze optie in ieder geval niet. Om deze reden hebben verschillende bedrijven die computers leveren de afgelopen tijd massaal OEM-licenties ingeslagen, om klanten die per se XP willen hebben alsnog van dienst te zijn. Verwacht wordt dat de prijzen van deze licenties na 30 juni zullen oplopen tot meer dan 200 dollar.