Intel is bezig met de ontwikkeling van een moederbord met Remote Wake, een techniek waarbij de desktop-pc uit de slaapstand wordt gehaald bij een binnenkomend internettelefoongesprek.

Remote Wake werkt alleen met computers die aan een ethernetkabel zijn aangesloten en wordt ingebouwd op een speciale serie Intel-moederborden. De OEM-partners van Intel, waaronder Hewlett Packard en Dell, kunnen vanaf volgende maand al beschikken over deze nieuwe technologie, schrijft Computing News.

Remote Wake werkt alleen op desktopcomputers die via het internet zijn verbonden via een ethernetkabel. Draadloos internet (Wi-Fi) wordt niet ondersteund, omdat in de slaapstand verkerende pc's en notebooks hun draadloze verbinding hebben verbroken.

Vooral VoIP-providers als Skype zullen deze nieuwe technologie toejuichen. De meeste computergebruikers zullen hun computer na intensief gebruik uitzetten om energie te besparen. Als computers bij een binnenkomend internettelefoontje automatisch kunnen worden opgestart vanuit de slaapstand, dan kan VoIP (Voice over IP) zeer populair worden. Ook kan Remote Wake de gesprekken bevorderen van VoIP-services naar de vaste telefoon en andersom.