De beveiliging van routers die door Nederlandse internetproviders worden geleverd laat veel te wensen over. Deze conclusie trekt de Consumentenbond

na het testen van acht wifi-routers voor het novembernummer van Digitaalgids, schrijft Tweakers. Met name de beveiliging van routers van Zeelandnet en Telfort laat veel te wensen over.

De Consumentenbond testte de routers onder andere op de manier waarop de beveiligingssleutel (WEP, WPA) wordt ingesteld, de firewall, welk netwerkprotocol wordt gebruikt en de login voor de beheeromgeving van de router. Het bleek na inventarisatie dat de Zyxel 2602HW-router die door Telfort wordt geleverd aan adsl-abonnees onveilig bij de klant wordt afgeleverd. De klant moet zelf de instellingen van de router bepalen, waardoor de kans groot is dat hij nalaat om het netwerkverkeer met bijvoorbeeld WPA te versleutelen. Ook komt het voor dat de eenvoudig te kraken WEP-encryptie standaard wordt ingesteld.

Alleen Tele2, Ziggo en XS4All leverden de routers goed af. Van de andere providers bleek KPN Thomson-routers te leveren waarbij het standaard wachtwoord is af te leiden van de SSID (de naamgeving) van de router. Zeelandnet zette de SSID standaard op Zeelandnet en de WPA-sleutel op .... , zodat de router eenvoudig te hacken is als de klant niets aan de instellingen wijzigt.