Veel software is niet geoptimaliseerd voor Windows Vista, dat blijkt uit twee tabellen die op de website van Microsoft staan. De tabellen zijn gepubliceerd in het kader van het Windows Vista logo-programma waarbij de fabrikanten een certificaat kunnen aanvragen voor het voeren van een Vista-Ready-logo op de verpakking of website.

Microsoft hanteert twee kwalificaties: Certified for Windows Vista (Gecertificeerd voor Windows Vista) en Works with Windows Vista (Werkt met Windows Vista). Certified for Windows Vista is de beste kwalificatie die de fabrikant kan krijgen. De software voldoet dan aan de eisen die Microsoft stelt aan betrouwbaarheid, veiligheid, installatie en verwijdering en compatibiliteit met Vista en toekomstige besturingssystemen. Op dit moment hebben slechts 104 softwarepakketten de kwalificatie Certified for Windows Vista ontvangen.

Daarnaast mogen 683 softwarepakketten het predicaat Works with Windows Vista voeren. Dit zijn meestal wat oudere pakketten die tijdens uitgebreide tests in ieder geval compatibel zijn bevonden.

De tabellen worden iedere week ververst. Veel softwareproducenten moeten hun pakketten nog offici�el Vista-klaarmaken. Opvallende afwezigen in de lijst zijn onder andere Adobe en Symantec. Overigens haast Microsoft zich hier te zeggen dat software die niet op deze lijst staat mogelijk toch prima werkt.