De Xbox 360 en de Playstation 3 van de nieuwe generatie spelcomputers verbruiken veel meer energie dan de Nintendo Wii en de vorige generatie consoles. Koploper wat verbruik betreft is echter een high-end game-pc. Het spelen van computerspellen kan een dure hobby zijn, niet in de laatste plaats vanwege de energiekosten die ermee gepaard gaan. Het audiovisueel geweld van een modern computerspel haalt het uiterste uit pc en console, en dat kost stroom, zo lezen we bij Tweakers.net. Gemiddeld heeft de Xbox 360 van Microsoft 185 Watt nodig voor een recente game, Sony's Playstation 3 verbruikt nog meer: 194Watt. De Wii doet het met nog geen 18 Watt een stuk zuiniger, maar daarbij moet opgemerkt worden dat het apparaat grafisch niet kan tippen aan de twee concurrenten. De Wii scoort daarmee zelfs beter dan sommige 'oude' consoles als Nintendo's eigen Gamecube (21 W) en de Playstation 2 (30 W).

Het meeste verbruikte echter het pc-systeem dat voor de vergelijking werd gebruikt, bestaande uit een Intel Core 2 Extreme X6800, een Creative X-Fi Fatal1ty geluidskaart en een GeForce 7950GT videokaart, in combinatie met 4 GB RAM-geheugen. Deze bleek goed voor bijna 200 Watt. Dat een moderne pc nog veel meer kan slurpen bleek uit een recente test van Hardware.Info waarbij verbruik tot boven de 400 watt werd gemeten.

Wat verbruik in stand-by betreft doen de consoles het helemaal beter dan de pc met 2,5 W (Xbox 360), 1,9 W (PS3) en 1,3 W (Wii). In de standaard stand-by stand haalt een moderne pc tussen de 80 en 120 Watt uit het stopcontact.