lllegale kopieën van Windows 7 zijn besmet met kwaadaardige software, waarmee cybercriminelen een botnet van duizenden pc's hebben gecreëerd. Dat melden onderzoekers van beveiligingsbedrijf Damballa tegenover eWeek. Damballa zegt het netwerk inmiddels te hebben uitgeschakeld. Botnets zijn netwerken van pc's die zijn geïnfecteerd met bijvoorbeeld een virus. De pc's, ook wel 'zombies' genoemd, kunnen vervolgens door hackers worden misbruikt voor illegale activiteiten als de verspreiding van spam of het onderscheppen van bankgegevens.

Windows 7 Dergelijke virussen indoliften vaak mee met illegale kopieën van software. Sinds eind april circuleren op downloadsites besmette piratenversies van Windows 7, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft dat in het najaar op de markt moet komen.

Tripp Cox van Damballa zegt tegen eWeek dat het botnet voordat het werd uitgeschakeld uit tenminste 27.000 zombies bestond.

Onnodig Het bedrijf waarschuwt dat besmette versies van Windows 7 erg gevaarlijk kunnen zijn, omdat veel antivirussoftware nog niet of niet volledig werkt op het nieuwe systeem.

Het is overigens niet nodig toevlucht te nemen tot piraterij om Windows 7 uit te proberen. Een legale proefversie van Windows 7 is sinds deze maand gratis te downloaden van de website van Microsoft, en kan een jaar worden gebruikt.