Microsoft geeft eindelijk duidelijkheid over de downgraderegeling van Windows 7 naar XP. Die duurt 18 maanden of tot Windows 7 SP1 uitkomt.

De reactie van Microsoft komt na zware kritiek van een analist tegenover Computerworld. Toen leek het er nog op dat Microsoft de downgraderegeling slechts een half jaar in stand zou houden, iets dat werd ondersteund door een bericht in april dat de downgraderegeling geldt tot 30 april. Die datum werd door HP, die afspraken heet met Microsoft, bevestigd. Dat terwijl Microsoft sprak over ‘tenminste zes maanden’.

Veel te kort
Maar dat kwam het bedrijf op flinke kritiek van Gartner-analist Michael Silver te staan. Zes maanden zou een veel te korte periode zijn voor bedrijven, die Vista willen overslaan en geleidelijk over willen stappen naar Windows 7.

Een presentatieslide, waarin zes maanden opnieuw als termijn genoemd werd, zou dat volgens het blad wijzen op Microsofts voornemen om daadwerkelijk daaraan vast te houden. Wel stond er nog steeds het voorbehoud ‘tenminste’ voor die periode.

Zustersite Techworld.nl heeft contact gezocht met Microsoft Nederland, maar kreeg geen reactie. Tegenover Computerworld.com heeft Microsoft in de VS ondertussen wel gereageerd.

Daarmee is aan alle onduidelijkheid een einde gemaakt: De regeling duurt geen zes maanden, waar het bedrijf tot nu toe altijd op zinspeelde, maar achttien maanden of (als dat eerder gebeurt) tot de eerste service pack voor Windows 7 uitkomt.

Daarmee is voor Michael Silver de kou uit de lucht, al kan het volgens de analist nog altijd beter, vooral omdat de service pack een plotselinge joker voor Microsoft kan zijn. “Mocht SP1 binnen zes á acht maanden opduiken, dan treedt die datum opeens in werking”. Het zou beter zijn om een harde datum vast te leggen. “Of een regel van achttien maanden of SP1, wat er maar later komt”.

Update: Microsoft Nederland laat in een reactie weten zelf nog steeds geen duidelijkheid te hebben over voorwaarden van de downgraderegeling.