Microsoft brengt dinsdag een testversie uit van een gratis beveiligingsprogramma voor Windows-pc's.

Microsoft Security Essentials (MSE) gaat Windows Live OneCare vervangen, een beveiligingspakket dat 49,95 euro kost. Dat wordt uit de handel genomen als MSE op de markt is. MSE is minder uitgebreid dan OneCare, dat naast beveiliging tegen virussen ook een firewall en functionaliteit voor het maken van backups bevat.

Virussen De nieuwe software beveiligt de pc alleen tegen virussen en andere kwaadaardige software. Dat doet het ondermeer door verdachte bestanden via internet te controleren aan de hand van een 'real-time' database met malware. Dinsdag brengt Microsoft een eerste testversie uit. Die wordt voorlopig aangeboden aan de eerste 75 duizend mensen die het programma downloaden.

Windows 7 De definitieve versie van de software is straks gratis beschikbaar, maar wordt niet meegeleverd met besturingssysteem Windows. Ook het nieuwe Windows 7, dat in oktober op de markt komt, wordt niet standaard van MSE voorzien. Microsoft wil zich daarmee vermoedelijk indekken tegen klachten van concurrenten, zoals Symantec, Kaspersky of fabrikanten van gratis alternatieven als AVG.

Mededinging Het bedrijf ligt al jaren onder het vergrootglas van de mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten en de Europese Unie. Brussel tikte Microsoft onlangs nog op de vingers vanwege de integratie van webbrowser Internet Explorer in zijn besturingssysteem. Daarop besloot het bedrijf om Windows 7 in de EU zonder browser uit te brengen.