De internetveiligheid verslechtert en het internet blijft onveilig voor de gebruiker. Dat is de conclusie uit het trendrapport 2009 dat Govcert.nl vrijdag presenteert over cybercrime en informatiebeveiliging in Nederland.

De oorzaak ligt vooral in de zwakke infrastructuur van het internet zelf, software die moeilijk up-to-date en dus veilig te houden is, en de verschuiving van toepassingen naar internet, waar de programma's voorheen nog op de computer werden geïnstalleerd. Ook speelt de opkomst van sociale netwerksites een rol. Mensen zetten daarbij veel informatie over zichzelf op het internet, zonder zich bewust te zijn van de risico's.

Internetcriminelen kunnen nog altijd met relatief gemak de computers van thuisgebruikers overnemen, zo schrijven de onderzoekers van Govcert.nl, het Computer Emergency Response Team van de Nederlandse regering.

Lekken De criminelen maken gebruik van lekken in software en gebruiken de overgenomen computers op grote schaal voor illegale activiteiten. Ook stelen ze persoonlijke informatie en maken de gebruikers geld afhandig. Voor vertrouwelijkheid van informatie is een goede cryptografie, of het versleutelen van informatie, van groot belang. Volgens de onderzoekers wordt er echter te weinig rekening mee gehouden dat de cryptografie snel veroudert. Ook omdat aanvalstechnieken van internetcriminelen steeds verbeteren.

Kinderschoenen De zorg voor veiliger software staat nog in de kinderschoenen, aldus het rapport. Dat blijft voorlopig dan ook een zwak punt waar internetcriminelen misbruik van maken. Software bevat wel steeds vaker automatische updatemechanismen. Het afgelopen jaar zijn enkele successen geboekt in de bestrijding en opsporing van cybercrime. Het team High Tech Crime van het KLPD heeft daarbij met verschillende opsporingsdiensten in het buitenland samengewerkt. Het resultaat is dat internetcriminelen steeds vaker worden opgepakt en berecht. Daarnaast heeft het spamverbod in Nederland en de handhaving hiervan door de OPTA geleid tot een daling van 85 procent van uit Nederland verstuurde spam, vergeleken met 2004.

Up-to-date Mensen kunnen ook zelf wat doen om de internetveiligheid te vergroten, zo stellen de onderzoekers. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat besturingssysteem, programma's en netwerkapparatuur up-to-date zijn. Dat geldt ook voor een virusscanner en persoonlijke firewall. Mensen moeten zich altijd kritisch blijven afvragen of e-mails en websites wel betrouwbaar zijn en zich informeren over dreigingen.