Microsoft gaat de strijd aan met concurrenten als Google Docs. Het bedrijf brengt zijn kantoorsoftwarepakket Office in een gratis variant naar het web.

Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt op een conferentie in New Orleans. Daar presenteerde Microsoft Office 2010, de nieuwe versie van zijn vlaggenschip. Het pakket, dat onder meer voorziet in een tekstverwerker, spreadsheets en presentatiesoftware, is straks gratis via internet beschikbaar voor de 400 miljoen gebruikers van Windows Live.

Betaald Die lichte versie beschikt echter niet over alle mogelijkheden van de desktopsoftware, of van een betaalde online variant voor het bedrijfsleven, die naast de gratis interneteditie blijven bestaan. Microsoft Office is naast besturingssysteem Windows het belangrijkste product van het softwareconcern uit Redmond. De laatste jaren ondervindt Microsoft daarbij echter steeds meer concurrentie van bedrijven als Google en Zoho, die online kantoorsoftware aanbieden.

Chrome OS Google kondigde eerder deze maand bovendien de lancering aan van een besturingssysteem dat als alternatief kan dienen voor Windows. Dat Google Chrome OS wordt vermoedelijk nauw geïntegreerd met kantoorsoftwarepakket Google Docs. Microsoft Office 2010 is vanaf begin volgend jaar beschikbaar, zo meldt het bedrijf.