Microsoft heeft niet alleen Office 2010 officieel aangekondigd, maar heeft ook gemeld dat er een webversie van zal komen die op ieder willekeurig apparaat met een webbrowser kan draaien.

Op de Worldwide Partner Conferentie in New Orleans (VS) toonde Microsoft een preview versie van het komende Office 2010. Met deze versie maakt Microsoft serieus werk van zijn al langer aangekondigde drie schermen-strategie waarmee informatie kan worden gedeeld via telefoon, browser en desktop.

Volgens analisten is de mogelijkheid van een lichtgewicht versie, die gratis op webbrowsers te gebruiken is, een directe reactie op de Google Apps. Er komt een browserversie van Word, PowerPoint, Excel en OneNote. Deze webversie wordt uitgebracht onder de Windows Live paraplu en zal zowel werken met Microsofts Internet Explorer als met Firefox of Safari. Voor de werking met Chrome moet er nog het een en ander worden gesleuteld. Microsoft zal voor de Live versie gebruik maken van zijn grafische browseruitbreiding Silverlight, die als concurrent wordt gezien van Adobe Flash.

De desktopversie van Office heeft in elk geval de mogelijkheid om bestanden in webformaat te delen met webgebruikers. Het delen en samenwerken aan Office-bestanden wordt in deze 2010 versie uitgebreid tot vijf personen.

Met deze gratis webversie geeft Microsoft serieus invulling aan de belofte van software in de "cloud". De vijf populairste Office-toepassingen zijn straks voor iedereen vrij te gebruiken. Een mogelijkheid waar naar verwachting vooral studenten gebruik van zullen maken. Maar ook voor alle netbookgebruikers is dit zeer  interessant. Zelfs zakelijke gebruikers zullen kunnen profiteren van de webversie, mits ze hun bestanden opslaan op een beveiligde plek in de cloud.

Ook bevestigt Microsoft met deze Office-ontwikkeling de strategie van Google met webgebaseerde toepassingen. Dit kan de concurrentie alleen maar bevorderen en de prijzen van Office onder druk zetten, waar we met zijn allen van zullen profiteren.

Naar verwachting zal Office 2010 in de eerste helft van volgend jaar het daglicht zien. Er zijn gisteren bètaversies van Office 2010 te zijn uitgelekt, die hier en daar al gedownload kunnen worden.