Microsoft is klaar met de ontwikkeling van zijn nieuwe besturingssysteem Windows 7. Vanaf 6 augustus kunnen de eerste it-professionals de definitieve versie downloaden.

Volgens Computerworld zal het softwarebedrijf de beschikbaarheid van de 'RTM'-versie deze week aankondigen. RTM staat voor Release To Manufacturing, de aanduiding van de versie die klaar is om op de markt te worden gebracht. Microsoft maakte al eerder bekend dat het besturingssysteem op 22 oktober in de winkels ligt. Windows 7 moet zijn voorganger Vista doen vergeten.

Moeizaam Dat besturingssysteem, de opvolger van het succesvolle Windows XP, beleefde in 2007 een moeizame introductie, en is die nooit echt te boven gekomen. Veel gebruikers vonden het systeem traag, en klaagden dat oudere software en randapparatuur er niet goed mee werkte. Volgens Microsoft behoren die problemen onder Windows 7 tot het verleden.

Grootverbruikers De RTM-versie wordt vanaf 6 augustus geleidelijk beschikbaar gesteld aan een steeds grotere groepen it'ers. In eerste instantie is Windows 7 dan te downloaden voor ontwikkelaars die een abonnement hebben op Microsofts MSDN-netwerk. Een dag later komt het systeem beschikbaar voor it-medewerkers van bedrijven en organisaties met een speciale grootverbruikerslicentie.

PC-bouwers Computerbouwers, die Windows 7 straks voorgeïnstalleerd meeleveren met nieuwe pc's, krijgen beschikking over het besturingssysteem kort nadat Microsoft de RTM-versie officieel heeft aangekondigd. Wanneer dat precies gebeurt, is nog onduidelijk. Het bedrijf liet eerder al weten dat het mikte op een RTM-versie in juli.