Veertien Nederlandse internetproviders trekken gezamenlijk op bij de bestrijding tegen botnets. Ze hebben in een convenant vastgelegd dat zij met elkaar kennis en informatie gaan delen over deze vorm van internetcriminaliteit.

De samenwerking moet ertoe leiden dat zij sneller maatregelen kunnen nemen tegen botnets. De providers hebben dit vrijdag bekendgemaakt.

Een botnet is een netwerk van door cybercriminelen via een virus of trojan gekaapte computers, dat wordt ingezet voor het versturen van grote hoeveelheden spam, het onderscheppen van creditcard- en bankgegevens of het uitvoeren van aanvallen op websites.

Onwetend Dat gebeurt meestal zonder dat de eigenaar van de besmette pc dat doorheeft. De netwerken bestaan vaak uit honderdduizenden tot miljoenen besmette computers. Providers kunnen botnets op het spoor komen, bijvoorbeeld doordat zij waarnemen dat vanuit een 'goedwillend' adres plotseling grote hoeveelheden spam worden verstuurd.

Samenwerken Door de besmette computer tijdelijk af te sluiten, kan verdere verspreiding worden voorkomen. Na ontsmetting kan de computer weer het internet op. Omdat botnets zich nooit beperken tot één provider, is het van belang dat providers samenwerken bij de bestrijding van botnets, zei een woordvoerder van XS4ALL in een toelichting. De andere internetproviders die meedoen, zijn Alice, Concepts ICT, Het Net, InterNLnet, KPN, Luna NL, Online, Solcon, Tele2, Telfort, UPC, Xenosite en Ziggo.

Zij dekken het grootste deel van de Nederlandse markt, aldus de woordvoerder.

Twitter Eerder vandaag werd al bekend dat hackers  accounts op Twitter gebruiken om instructies naar zombie-pc’s te sturen. Op deze manier kunnen zij botnets aansturen via het Twitterkanaal.