De drang om verouderde it-systemen te vervangen zal bij de introductie van Windows 7 in oktober minder groot zijn dan bij eerdere besturingssystemen.

Dat denkt Erik Dithmer, die de Noord- en Zuid-Amerikaanse divisie voor kleine en middelgrote bedrijven (tot vijfhonderd werknemers) voor computerfabrikant Dell leidt. Daarbij spelen onder meer it-budgetten van bedrijven een grote rol. Experts verwachten dat bedrijven minder happig zijn op het vervangen van hun verouderde systemen, mede door de harde klappen die de ondernemingen hebben moeten incasseren. Dell haalt ongeveer 80 procent van zijn omzet uit de zakelijke markt.

Crisis Dithmer verwacht dat er voor verschillende ondernemingen genoeg reden is om over te stappen. Veel bedrijven hebben de aanschaf van nieuwe systemen uitgesteld vanwege de economische crisis.

Ook heeft een groot deel van de ondernemingen het in 2007 geïntroduceerde Windows Vista overgeslagen, omdat ze het besturingssysteem te zwaar vinden. Wereldwijd werkt nog twee derde van de bedrijven met Windows XP, een acht jaar oud besturingssysteem.

Positieve invloed ''Ik denk niet dat het de wereld gaat veranderen, maar Windows 7 heeft zeker wel een positieve invloed op de vervangingscyclus'', aldus Dithmer. Begin volgend jaar beginnen de eerste bedrijven aan het vervangen van hun systemen, aldus experts. ''Eind 2009 en begin 2010 zullen Amerikaanse bedrijven voorzichtig denken aan vernieuwing'', meent ook Dithmer. Wat de vervangingsronde Dell moet gaan opleveren, liet hij in het midden.