De goedkopere upgrade-uitvoering van Windows 7 is ook als niet-upgrade te installeren. Een schone installatie is mogelijk, ook voor geheel nieuwe pc's.

De goedkopere upgrade-uitvoering van Windows 7 is ook als niet-upgrade te installeren. Een schone installatie is mogelijk, ook voor geheel nieuwe pc's. Een upgrade-dvd met Microsofts nieuwe besturingssysteem kan voor zowel Windows XP als Vista worden geïnstalleerd op 'kale' pc's. Windows-blogger Paul Thurott meldt een workaround waarmee een Upgrade-uitvoering van Windows 7 na installatie toch valt te activeren. Een upgrade van Windows 7 is weliswaar te installeren op een pc zonder voorgaande Windows-versie, maar valt dan bij de online-activering 'door de mand'. De officiële productsleutel van de upgrade wordt geweigerd, want het is niet als upgrade geïnstalleerd. De installatie wordt dus als probeerversie gezien, waarop dan een timer zit. 

Register en rearm Thurott beschrijft de relatief eenvoudige workaround op zijn site. Eerst moet de upgrade-installatie worden uitgevoerd, moeten alle updates zijn geïnstalleerd waarvoor een reboot is vereist (en die reboot moet zijn gedaan). Daarna is een aanpassing in het Windows-register nodig en moet de installatie opnieuw worden ingesteld voor een nieuwe 'proefperiode'. Laatstgenoemde is het rearm-commando waarmee proefversies zoals de Release Candidate, maar ook niet geactiveerde rtm-versie (release to manufacturing) langer is te gebruiken dan de standaard probeerperiode. Vervolgens is een reboot nodig en kan de Windows 7-installatie online worden geactiveerd. Dit kan de pijn van de hogere Windows 7-prijzen in Europa wat verzachten.

Varianten en netbooks Eerder is er al een simpele hack uitgelekt waarmee de verschillende uitvoeringen van Windows 7 zijn uit te proberen. Alle varianten, met de verschillende functies, zijn namelijk wel aanwezig in het pakket. Daarmee maakt Microsoft het ook mogelijk dat klanten een bestaande installatie upgraden naar een Windows 7-uitvoering met meer mogelijkheden. Van een reguliere upgrade is dan geen sprake; de nieuwe functies worden simpelweg erbij geïnstalleerd en zijn dan te gebruiken.
Dit is bijvoorbeeld van belang voor gebruikers die een netbook aanschaffen met de beperkte Starter-variant van het nieuwe besturingssysteem. Volgens Microsoft draait Windows 7 prima op hedendaagse netbooks en kunnen pc-leveranciers hun netbooks gewoon daarmee uitrusten. Er is echter wel een prijsverschil tussen de Starter-uitvoering en de overige, 'krachtigere' uitvoeringen. 

Linux-concurrentie Netbooks zijn vooral populair vanwege de lage prijs. Omdat Vista te zwaar is voor netbooks moesten pc-makers het tot op heden doen met Linux of Windows XP. Laatstgenoemde krijgen ze van Microsoft voor een zeer scherpe prijs.
Dat is mede een defensieve actie tegen Linux dat juist de hele netbookrage heeft aangezwengeld. Het open source-besturingssysteem speelt qua aantallen verkochte netbooks inmiddels nauwelijks meer een rol. Onder meer HP en Acer zien er van af voor de Europese markt. Overigens is XP nog niet meteen afgeserveerd nu Windows 7 er is.