Beheerders van bestanden met persoonsgegevens moeten verplicht worden om lekken in hun databanken onmiddellijk te melden.

Daarvoor pleit de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BOF). Volgens BOF is dat nodig om burgers in gelegenheid te stellen zo snel mogelijk maatregelen te nemen om de eventuele schade te beperken. BOF wijst er op dat allerlei privégegevens van de gemiddelde Nederlander zijn opgeslagen in 250 tot duizenden databanken, volgens cijfers van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Als die gegevens in verkeerde handen vallen, kan dat grote gevolgen hebben.

 

Identiteitsdiefstal Mensen kunnen bijvoorbeeld slachtoffer worden van identiteitsdiefstal, waarna dieven bijvoorbeeld uit hun naam allerlei aankopen kunnen doen. BOF heeft een wetsvoorstel ontworpen dat die verplichting regelt. Eerder pleitten diverse politieke partijen en het CBP al voor zo'n meldplicht. In de meeste staten in de VS bestaat die al langer. In oktober kondigde staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) al aan een meldplicht voor ict-incidenten te willen instellen. Deze richt zich vooralsnog puur op overheids-ict.