Consumenten die nog gebruikmaken van een testversie van Windows 7, worden vanaf volgende maand op indringende wijze gemaand om over te stappen op de definitieve, betaalde editie.

Microsoft waarschuwt dat de zogenoemde Release Candidate (RC) van het besturingssysteem de pc vanaf 1 maart iedere twee uur automatisch uitschakelt. Bestanden die de gebruiker op dat moment geopend heeft, worden niet opgeslagen. Vanaf 1 juni is de testversie helemaal verlopen, zegt Microsoft. Niet alleen wordt een pc met de RC dan elke twee uur uitgezet, bovendien wordt de bureuabladachtergrond diepzwart, en voorzien van opdringerige waarschuwing dat de gebruikte Windowsversie niet legaal is.

Testversie Het softwarebedrijf verspreidde in de aanloop naar Windows 7 een gratis testversie van het besturingssysteem, die door miljoenen mensen is gedownload. Alleen al in Nederland werd de software zo'n 260.000 keer geïnstalleerd. De definitieve versie van Windows 7, de opvolger van het geflopte Vista, verscheen in oktober. Het systeem doet het een stuk beter dan zijn geplaagde voorganger: het marktaandeel van Windows 7 bedroeg eind december al ruim 55 procent, gemeten naar omzet.