Microsoft heeft details vrijgegeven over het eerste service pack voor Windows 7 en Windows Server 2008 R2. SP1 brengt vooral kleine updates.

Jammer genoeg geeft de reus uit Redmond niet aan wanneer de eerste testversies van die eerste service packs aankomen, laat staan wanneer de patchpakketten zelf uitkomen. Geruchten gaan dat de verzameling updates in het laatste kwartaal van dit jaar wordt uitgebracht, maar daarover is niets concreets te vinden. Tijdens een webcast over virtualisatie is Microsoft voor het eerst ingegaan op SP1, inclusief een korte demo.

9 jaar XP Heel veel haast lijkt Microsoft niet te hebben met het service pack voor Windows 7. Traditiegetrouw wachten organisaties op de eerste SP voor ze overstappen, maar dat is volgens het bedrijf niet het geval met Windows 7. Logisch, want na bijna 9 jaar XP zijn ict-afdelingen ook weer eens toe aan iets anders, en Vista is vanwege alle problemen en masse overgeslagen. Windows 7 krijgt met het eerste service pack alleen kleine updates, meldt Microsoft-woordvoerder Brendan LeBlanc. Veel daarvan zijn updates die eerder al zijn uitgebracht via Windows Update. Nieuw is wel een belangrijke verbetering voor remote desktop: RemoteFX. Dat wordt ook verwerkt in SP1 voor release 2 (R2) van Windows Server 2008.

'Sausje' Die servertegenhanger voor Windows 7 krijgt twee nieuwe functies: RemoteFX en Dynamic Memory. Het eerste bestaat eigenlijk uit verschillende technologien die het mogelijk maken om alle toeters en bellen van het besturingssysteem te gebruiken terwijl de gebruiker dat bedient via remote desktop. Denk daarbij aan de grafische interface Aero, filmpjes, animatie (het Microsoft-blog heeft het uiteraard over Silverlight), enzovoorts. De technologien voor dit 'sausje', zoals blogger en Microsoft-marketeer Max Herrmann het noemt, komen uit de stal van de in januari 2008 overgenomen virtualisatiespecialist Calista.

Dynamisch geheugengebruik Dynamic Memory is een verbetering van virtualisatieplatform Hyper-V. Nu is het nog zo dat een beheerder het werkgeheugen van tevoren moet toewijzen aan virtuele machines (vm's). Voor wijziging van die de verdeling van het geheugen moet de vm opnieuw opstarten. Met Dynamic Memory hoeft dat niet meer, want dat plaatst al het beschikbare geheugen in een grote pool waar de vm's naar behoefte toegang toe hebben.