Het nieuwe mobiele platform van Microsoft, Windows Phone 7, wordt in oktober van dit jaar beschikbaar voor consumenten.

Dat heeft Mich Mathews, vice-president Marketing bij Microsoft bekendgemaakt (video). Tot nu toe was het bedrijf wat vaag over de lancering van Windows Phone 7. Er werd alleen, door onder andere HTC - die de mobieltjes zal gaan produceren, bekendgemaakt dat het de bedoeling was eind dit jaar de markt op te gaan. Ook de nieuwste uitspraken over de lancering zijn niet groots. Tussen neus en lippen door vertelde Mathews tijdens een conferentie: “Ik vraag rockster Kostas om het podium op te komen. Kostas zal de Windows Phone 7 bij zich hebben, die we in oktober lanceren.”

Concurrentie Met het mobiele platform wil Microsoft de achterstand op de iPhone en Googles Android goedmaken. De huidige Windows Mobile zou vergeleken met concurrenten gedateerd aandoen. Het systeem is sterk geïntegreerd met allerlei webdiensten. Zo zijn toestellen met het systeem gemakkelijk te koppelen aan e-mailaccounts, maar ook aan sociale netwerken zoals Facebook of Windows Live.

Hubs Centraal in Windows Phone 7 staan zes 'hubs', knooppunten die gerelateerde informatie en applicaties rond een bepaald thema verzamelen. De 'people hub' geeft bijvoorbeeld niet alleen toegang tot telefoonnummers en e-mailadressen van contacten, maar ook hun laatste statusupdates op bijvoorbeeld Facebook, of foto's die ze via internet delen. Een 'office hub' biedt toegang tot mobiele versies van bijvoorbeeld tekstverwerkingssoftware Microsoft Word, en tot Outlook, waarmee zakelijke mailaccounts kunnen worden gelezen.

Zune Het opmerkelijkste aan het nieuwe platform is echter de integratie met de diensten Xbox Live en Zune Marketplace. Die maken het mogelijk om online te gamen, of muziek en films te kopen. "Iedere Windows 7-telefoon is tegelijkertijd een Zune," zei Joe Belfiore van het bedrijf eerder tijdens de presentatie op het World Mobile Congress in Barcelona. De Zune is Microsofts muziekspeler, vergelijkbaar met de iPod van Apple.