Een brede invoering van betalen via een mobiele telefoon komt steeds dichterbij. Na landen als Japan, Groot-Brittannië en Nederland, wordt nu ook in Amerika gewerkt aan een mobiel betalingssysteem.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van drie bronnen bij de twee grootste providers van de Verenigde Staten, AT&T en Verizon. De plannen van de twee providers zouden een alternatief moeten worden voor betaalkaarten van bijvoorbeeld Visa en Mastercard.

Details AT&T en Verizon zouden voor de introductie van een mobiel betalingssysteem samenwerken met T-Mobile. Naar verluidt zal de Britse bankketen Barclays de betalingen gaan verwerken. Het systeem zal in 2011 getest worden in Atlanta en drie andere Amerikaanse steden, meldt TG Daily. Om te kunnen betalen met een smartphone zou een chip van 10 dollar nodig zijn. Die chip kan een signaal versturen naar een ontvanger in een willekeurige winkel. Huidige smartphones zijn niet uitgerust met een dergelijke chip.

Nederland Sinds eind 2006 is het in Nederland al mogelijk om met bijvoorbeeld Rabo Mobiel kleine betalingen te doen met een mobiele telefoon. Sinds 2007 kunnen klanten toegangskaarten voor concerten en evenementen via internet betalen en ontvangen per sms. In 2008 startte het bedrijf Payter een landelijk proef met mobiel betalen nadat het uitgebreid getest was in de Koopgoot in Rotterdam. De introductie van mobiel betalen in Amerika kan zorgen voor een boost in de ontwikkeling van betrouwbare en breed geaccepteerde mobiele betalingssystemen.

Grote veranderingen “Dit kan zeker voor grote veranderingen op de markt zorgen”, oordeelt Richard Crone, consultant bij een Amerikaans bedrijf dat onder andere creditcardbedrijven adviseert. “Mobiele providers zijn een grote partij als het aankomt op het verwerken van betalingen. Ze hebben ervaring.” Volgens een woordvoerder van AT&T zijn mobiele betalingen een logische volgende stap, maar de woordvoerder wil niet bevestigen dat AT&T ergens mee bezig is. Net als T-Mobile en Verizon meldt de provider dat het bedrijf niets heeft om aan te kondigen. Ook Barclays wilde de geruchten niet bevestigen, maar liet wel weten dat “mobiele betalingen een groot deel zijn van de wereldwijde strategie.”

Mastercard en Visa Of de vermeende plannen van AT&T en Verizon nu doorgaan of niet, de Verenigde Staten lijken hoe dan ook een mobiel betalingssysteem te krijgen. Mastercard en Visa zijn namelijk bezig met het onderzoeken van hun eigen mobiele projecten. Zo zou Visa inmiddels een systeem hebben ontwikkeld dat werkt op de iPhone van Apple. Volgens onderzoek zal 80 procent van de Amerikanen tussen de 18 en 34 jaar over vijf jaar gebruik maken van mobiele financiële diensten. In de VS zijn er per honderd inwoners 46 mobiele telefoonaansluitingen. In Nederland zijn dat er 125 per honderd inwoners.