Internet Explorer, de browser van Microsoft, lijkt bezig te zijn aan een opmerkelijke terugkomst wat betreft het wereldwijde marktaandeel.

Uit cijfers van statistiekenverzamelaar Net Applications blijkt dat het marktaandeel van Internet Explorer (IE) voor de tweede maand op rij ten koste van Firefox en Chrome is gegroeid. Sinds mei heeft IE ongeveer een procent marktaandeel gepakt op de twee andere grote browsers. Met 60,74 procent van de markt is de browser van Microsoft nog verreweg de grootste. In juli volgde Firefox met 22,91 procent en Chrome met 7,16 procent. Deze twee browsers moesten de afgelopen maanden allebei marktaandeel inleveren. Grote verliezer was Firefox dat in juli 0,9 procentpunt kwijtraakte. Safari van Apple zet de opmars met een groei van ruim 0,2 procentpunt naar een marktaandeel van 5,09 procent door.

Opmerkelijk De opkomst van IE is opmerkelijk te noemen omdat de browser al sinds augustus 2008 constant marktaandeel moest inleveren, een uitzondering daar gelaten. Twee jaar geleden stond het marktaandeel nog op ruim 75 procent, maar sinds de komst van Chrome en door de groeiende populariteit van Firefox heeft IE veel marktaandeel moeten inleveren. Het tij lijkt nu echter te keren. De daling van het marktaandeel verminderde van april naar mei al en kwam toen uit op 0,2 procentpunt. De maanden daarna steeg het marktaandeel met 0,6 en 0,4 procentpunt. Dit terwijl IE de periode voor mei elke maand bijna 1 procentpunt moest inleveren.

Internet Explorer 8 De nieuwste versie van IE, Internet Explorer 8, lijkt voor een groot deel verantwoordelijk voor de groei van het aandeel van IE. De nieuwe browser is de snelst groeiende browser in de wereld, meldt Ryan Gavin, topman bij Microsoft, in een blog. Het marktaandeel van de nieuwste versie van de browser nam met bijna 1 procentpunt toe. Gavin wijdt de groei vooral aan de bescherming van veiligheid en privacy die IE zou bieden.

Keuze In Europa moeten gebruikers van Windows, het besturingsysteem van Microsoft, sinds februari kiezen welke browser ze willen installeren. Voorheen werd IE als standaardbrowser gebruikt, maar volgens de Europese Commissie is dat misbruik van de dominante positie die Microsoft heeft met het besturingssysteem Windows.

Windows 7 Juli was voor het Amerikaanse bedrijf ook de maand waarin Windows 7 voor het eerst door meer mensen gebruikt werd dan Windows Vista. Windows 7 had in de afgelopen maand een aandeel van 14,46 procent terwijl Vista het moest doen met 14,34 procent. Met bijna 62 procent blijft Windows XP echter nog steeds het meest gebruikte besturingssysteem van Microsoft.