Microsofts webbrowser Internet Explorer heeft zijn wereldwijde marktaandeel in de maand augustus zien dalen. In juni en juli was dat voor het eerst sinds lange tijd juist weer wat gegroeid.

Dat blijkt uit cijfers van internetstatistiekenbedrijf Net Applications. Internet Explorer (IE) leverde in augustus iets meer dan 0,3 procentpunt in ten opzichte van de maand daarvoor. IE is daarmee nog wel de meest gebruikte webbrowser ter wereld. Zes op de tien internetters surft met IE. Ooit lag het marktaandeel van Internet Explorer ruimschoots boven de 90 procent, nadat Microsoft had afgerekend met concurrent Netscape. De komst van het alternatieve Firefox maakte een einde aan die hegemonie. De onstuimige groei van Firefox lijkt echter tot stilstand te zijn gekomen. De browser blijft hangen rond de 23 procent, waarmee Firefox de tweede plaats wel stevig in handen heeft.

Chrome Mogelijk heeft de stagnatie van Firefox' opmars te maken met de groei van concurrenten als Safari van Apple, en met name Google Chrome. Die laatste browser, die pas twee jaar geleden op de markt kwam, was met een groei van 0,36 procentpunt in augustus opnieuw de grote winnaar. Het marktaandeel van Chrome ligt tussen de 7 en 8 procent. Met iets minder dan 2,4 procent is het Noorse Opera de kleinste van de bekende browsers.