McAfee waarschuwt vrijdag voor een nieuwe internetworm genaamd Here You Have. Velen Amerikaanse bedrijven en individuen wereldwijd zouden zijn getroffen door het virus.

Het Amerikaanse Msnbc laat weten dat computers bij onder andere ABC, Disney, Google, Coco Cola en NASA zijn geïnfecteerd. Andere bedrijven hebben hun servers volledig offline moeten halen om verspreiding te voorkomen. De internetworm verschijnt in de inbox met de onderwerpen Here You Have of Just For You, laat McAfee weten in een blog. Vervolgens krijgt de lezer een kort bericht te zien met de tekst: This is The Document I told you about, you can fin it Here, gevolgd door een link naar een PDF-bestand.

Verspreiding Uiteraard wordt de gebruiker niet verwezen naar een PDF'je, maar wordt een bestand op de computer geïnstalleerd dat zich via het adresboek meteen verspreidt en vervolgens de aanwezige beveiligingssoftware probeert uit te schakelen. Daarna haalt de worm bestanden binnen die de computer verder aantasten. Amerikaanse organisaties krijgen naar eigen zeggen honderden meldingen binnen van getroffen personen en bedrijven. Norton en McAfee laten weten dat mensen wereldwijd zijn getroffen.

Medium McAfee heeft de worm voorlopig bestempeld als een medium risico en adviseert iedereen e-mails met het onderwerp Here You Have te verwijderen. Microsoft heeft inmiddels software online gezet waarmee gebruikers de worm kunnen detecteren en uitschakelen en adviseert iedereen de laatste versie van zijn of haar antivirussoftware te downloaden.