Het aantal Nederlandse gebruikers van het verouderde Windows XP Service Pack 2 is in ruim twee maanden gedaald tot onder een miljoen. Dat maakt Microsoft woensdag bekend.

 

Sinds 13 juli wordt Windows XP SP2 niet meer ondersteund, wat betekent dat de populaire versie van het besturingssysteem geen veiligheidupdates meer uitvoert. “Uiteraard had Microsoft graag gezien dat de daling sneller was gegaan”, aldus het bedrijf in een blog. “Maar het aantal gebruikers neemt gestaag af.”

Drie groepen Volgens Microsoft zijn er drie groepen die SP2 om verschillende redenen niet upgraden. “Ten eerste zijn er de bedrijven die er bewust voor kiezen SP3 niet te installeren”, aldus Microsoft. Bij de overstap naar SP2 zijn in het verleden veel problemen ontstaan met de compatibiliteit van de applicaties door de introductie van een strenger beveiligingsbeleid. “Naast de bedrijven is er ook een groep consumenten die SP3 bewust niet installeert in verband met bijvoorbeeld beperkte schijfruimte. Ook zijn er consumenten die hun systeem onbewust niet upgraden.”

Risico Vooral de laatste categorie loopt volgens Microsoft risico. Bovendien is de groep moeilijk te bereiken. “Vaak hebben deze gebruikers de update al verschillende keren weggeklikt en de boodschappen op onze websites en in de pers niet gezien.” Naast berichten om mensen te wijzen op het upgraden van hun besturingssysteem, roept Microsoft meer ervaren computergebruikers nu op om alert te zijn op minder ervaren gebruikers die onbewust risico lopen.