Vrijwel alle grote providers zijn druk bezig met de komst van IPv6 (Internet Protocol version 6). Na XS4all begint ook Telfort volgend jaar met een pilot. Andere providers zijn op dit moment nog bezig hun netwerk geschikt te maken.

IPv6 is ontwikkeld om Ipv4 te vervangen. Met versie 5 is wel geëxperimenteerd, maar daar is uiteindelijk nooit iets mee gedaan. IPv6 moet vooral de tekortkomingen en beperkingen van IPv4 gaan oplossen. Zo zijn er in IPv4 ‘maar’ ongeveer 4 miljard IP-adressen beschikbaar omdat er gebruik gemaakt wordt van 32-bit adressen. Deze zullen binnenkort uitgeput zijn. Dit betekent dat er geen nieuwe apparaten met een internetverbinding bij kunnen komen. Het IPv6-protocol maakt gebruik van 128-bit webadressen. Het protocol heeft hierdoor een veel groter, bijna oneindig, adresbereik en kent bovendien een aantal technische verbeteringen.

Modem Een gebruiker die IPv6 wil gebruiken moet daarvoor wel een geschikt modem hebben. Momenteel leveren XS4all, Telfort, UPC en Ziggo deze modems al, zo ver Webwereld kon achterhalen. Bij andere providers is de levering nog onduidelijk. Alle providers gaven wel aan op tijd klaar te willen zijn zodat hun klanten niets merken van het opraken van de IPv4-adressen. De Nederlandse providers denken overigens dat ze nog voldoende IPv4-adressen hebben om de komende jaren te overbruggen.