De GSM Association (GSMA), een associatie waar veel mobiele providers en gerelateerde bedrijven deel van uitmaken, werkt aan een nieuw type simkaart.

De nieuwe geïntegreerde simkaart moet op afstand geprogrammeerd kunnen worden, maar zal vooral verschillen van de huidige simkaart wat betreft compatibiliteit met apparaten als camera’s, mp3-spelers en e-readers. De simkaart moet er voor gaan zorgen dat ook deze apparaten over internet gaan beschikken en moet uitwisseling tussen mobiele apparaten vergemakkelijken.

Ontwikkeling “De traditionale simkaart is heel belangrijk geweest en heeft zich bewezen op het gebied van veiligheid en de overdracht van contacten”, aldus Rob Conway, CEO van de GSMA. “Nu de industrie zich ontwikkelt van het aansluiten van telefoons naar het aansluiten van veel meer apparaten, is het belangrijk dat de simkaart ook meer functionaliteiten krijgt.” De geïntegreerde simkaart zal bovendien nieuwe mogelijkheden bieden zoals ‘remote computing’ door middel van Near Field Communication (NFC). Deze techniek zorgt ervoor dat apparaten op korte afstand draadloos met andere apparaten kunnen communiceren.

NFC Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld elektronisch betalen door een apparaat voor een betaalsysteem te houden. NFC wordt gezien als een geavanceerde versie van RFID, doordat de technologie in staat is in twee richtingen te communiceren. Eerder bleek dat zowel Apple als Google bezig zijn met NFC.