Antivirussoftware weegt op Windows XP zwaarder dan op Windows 7, blijkt uit tests van het onafhankelijke AV-Comparatives.org. De systeembelasting verschilt ook sterk per pakket.

De onafhankelijke testorganisatie heeft 20 antiviruspakketten getest (pdf) op de hoeveelheid geheugen en processorkracht die ze opeisen. Daarvoor is een wat oudere pc gebruikt, voor zowel XP als Windows 7 (beide 32-bit); met een Core 2 Duo E8300-processor, 2 gigabyte geheugen en sata2-schijven. De harde schijven zijn vóór elke testronde gedefragmenteerd en Windows is vers geïnstalleerd.

Normaal gebruik Hierbij is ook concreet gekeken naar de impact van de securitysoftware op normaal pc-gebruik, door de vertraging te meten op diverse handelingen. Getest is de vertragende invloed op het kopiëren van bestanden, het in- en uitpakken van diverse bestanden (in totaal 3 GB aan data), het coderen en decoderen van multimediamateriaal (van en naar mp3, wav, wma, en ook avi, mpg en mp4), het installeren en verwijderen van applicaties, het downloaden van bestanden, en de benchmarktool PC Mark Vantage. Windows XP blijkt meer moeite te hebben met de antivirussoftware dan Windows 7. De huidige versie van Microsofts besturingssysteem blijkt voor sommige van de geteste pakketten wel de netwerkverbinding te kunnen vertragen. Dat treedt op bij 1 Gbps-netwerken (gigabit per seconde) en is waarschijnlijk te wijten aan de bij Vista al geïntroduceerde netwerkfiltering WFP (Windows Filtering Platform). De test is opnieuw gedaan op een 100 Mbps-netwerk (megabit per seconde). Het antiviruspakket dat de minste pc-vertraging veroorzaakt, is K7. Het zwaarste pakket is PC Tools. Bitdefender, Norman en Trend Micro scoren ook slecht. Die ‘verliezers’ zijn volgens AV-Comparatives niet slecht: de impact op het prestatieniveau is nog wel acceptabel, stelt de testorganisatie. G Data en Kaspersky zitten in de middenmoot. De overige 14 pakketten doen het goed tot zeer goed.

Te traag bij boot Met uitzondering van AVG en Sophos bleken alle geteste pakketten te zwaar voor de - bewust gebruikte - oudere test-pc om malware bij het booten te onderscheppen. De antivirussoftware nam meer tijd in beslag om al zijn onderdelen te starten dan malware die simpelweg in de startup-folder van Windows staat. De bescherming was dus nog niet volledig gestart voordat de malware werd uitgevoerd. Dit neemt nog niet eens complexe malware in beschouwing die zichzelf dieper in de opstartprocedure van Windows kan proberen te nestelen. “Sommige antivirusproducten laden hun services erg laat, soms zelfs enkele minuten later, na de boot. Gebruikers kunnen dan merken dat hun pc enige tijd na het laden van het besturingssysteem ineens erg traag wordt. Het lijkt dan dus alsof een pc erg snel start, maar de antivirus laadt zijn services dan later pas wat het systeem ook onveilig en kwetsbaar maakt”, meldt AV-Comparatives in het onderzoeksrapport.

Misvatting Opvallend genoeg blijkt uit de tests met PC Mark dat de aanwezigheid van antivirus nauwelijks impact heeft op activiteiten zoals het bekijken van films of het spelen van games. Ook geheugengebruik en harde schijf-activiteit lijden weinig onder antivirus, stelt AV-Comparatives op basis van die benchmarktool. De zeer weinig uiteenlopende individuele testresultaten van die subcategorieën zijn dan ook niet meegenomen in het rapport. Toch heerst de overtuiging bij veel gebruikers dat securitysoftware voor flinke, soms onacceptabele, vertraging zorgt. Uit een online-enquete gehouden door antivirusleverancier Avira blijkt dat een kwart van de consumenten hun antivirus uitschakelt omdat ze denken dat het prestatieniveau van hun pc er (teveel) onder lijdt. Avira heeft zijn enquete voorgeschoteld aan al zijn 100 miljoen gebruikers wereldwijd, waarvan er 9091 hebben meegedaan.

Uitschakelen geen goed idee “Het uitschakelen van security-producten is geen goed idee, want dat zorgt ervoor dat de computer volledig kwetsbaar is voor zelfs de meest simpele virussen, waardoor kwaadwillenden die computer kunnen opnemen in een botnet om malware te distribueren en phishing te plegen”, zegt security-expert Sorin Mustaca van Avira. AV-Comparatives raadt uitschakelen ook met klem af. Avira stelt dat de uitkomst van zijn enquete een duidelijk teken is voor securityleveranciers om hun producten niet te overladen met functies die een grote impact hebben op het prestatieniveau. “Het is beter om minimale, maar onmerkbare bescherming te hebben dan bescherming met alle toeters en bellen die de gebruiker dan deactiveert om zijn computer te kunnen gebruiken.” Overigens scoort Avira consequent vrij goed in de belastingstest van AV-Comparatives.