Microsoft heeft gebruikers gewaarschuwd voor een ernstig beveiligingslek in Windows XP, Vista en Server 2003 en 2008. Cybercriminelen zouden door het lek systemen kunnen overnemen.

Dat blijkt uit een melding van Microsoft. Het beveiligingslek werd onlangs al onthuld door derden, maar het bedrijf heeft de situatie nu erkend en waarschuwt gebruikers voor de mogelijke gevolgen. 

Gevolgen Zo zouden kwestbare systemen kunnen worden overgenomen en zouden hackers, wanneer zij eenmaal toegang hebben tot de computer, eigen accounts kunnen aanmaken en software en data kunnen toevoegen of verwijderen. Dit alles is mogelijk door een probleem in de Windows Graphics Rendering Engine bij het verwerken van thumbnails. Na een aanval is het bezoeken van een gehackte of kwaadaardige website of het openen van een kwaadaardig bestand voldoende om zelf gehackt te worden.

Tijdelijke oplossing Volgens Microsoft worden er nu nog geen grootschalige aanvallen uitgevoerd. Het bedrijf heeft een tijdelijk oplossing online gezet die het lek niet dicht, maar gebruikers wel beschermt tot een nieuwe update klaar is. Door de tijdelijke oplossing is het mogelijk dat bepaalde mediabestanden niet meer goed worden weergegeven.