De Icann heeft donderdag de laatste vijf ipv4-blocks verdeeld over de regionale internetregistries. Dat betekent dat er nu op wereldniveau geen ipv4-blocks meer voorhanden zijn. Effecten voor de eindgebruiker zijn er voorlopig nog niet.

De laatste vijf beschikbare ipv4-blocks werden donderdag symbolisch verdeeld over de vijf regionale registries. In de afgelopen dagen meldden diverse media dat de laatste ipv4-adressen zijn uitgedeeld, maar dat was voorbarig; pas donderdag wees de Icann de laatste blocks toe.

Dat betekent overigens nog niet dat de ipv4-adressen op zijn. De vijf regionale registries, zoals RIPE NCC in het geval van Europa, verdelen de nog beschikbare adressen over internet- en hostingproviders. Feit is wel dat het einde in zicht komt. Als de registries de nog beschikbare ip-adressen over de providers hebben verdeeld, kunnen er geen nieuwe ipv4-blocks meer worden aangevraagd. Op dat moment moeten de isp's het doen met de voorraad adressen die ze nog achter de hand hebben. RIPE NCC heeft waarschijnlijk nog tot eind dit jaar genoeg ipv4-adressen om aan de vraag te voldoen.

Volgens woordvoerder Ronald Sutmuller van UPC heeft zijn werkgever nog tot eind 2012 genoeg ipv4-adressen. Het bedrijf is wel bezig met een overstap naar ipv6. Zo draait de hele backbone van de provider op ipv6 en verwacht het bedrijf dit jaar ipv6-adressen te kunnen verstrekken aan klanten. Klanten behouden vooralsnog hun ipv4-adres, om websites die nog niet via ipv6 te bereiken zijn te kunnen blijven bezoeken. "We verwachten dat beide varianten nog jarenlang naast elkaar bestaan", aldus Sutmuller. De woordvoerder verwacht dat UPC zijn klanten geen nieuwe routers hoeft te verstrekken om van ipv6 gebruik te kunnen maken.

Ook KPN is bezig met de uitrol van ipv6, aldus woordvoerder Liselore Stuut. "We zijn bezig om het KPN-netwerk om te bouwen en klaar te maken voor ipv6", zegt ze. "Modems die we aan klanten leveren, zijn klaar voor ipv6." Stuut adviseert zakelijke klanten om in kaart te brengen hoe een overstap er voor hen uit zal zien. KPN-dochter Xs4all laat klanten vrijwillig ipv6 gebruiken.

Het grootste verschil tussen ipv4 en ipv6 is het aantal beschikbare ip-adressen. Waar er circa 4,3 miljard ipv4-adressen zijn, ligt het aantal ipv6-adressen fors hoger. Er zijn om en nabij de 3,4×1038 combinaties, wat neerkomt op maar liefst 340 sextiljoen ip-adressen. Dat betekent dat er per aardbewoner gigantisch veel meer ipv6-adressen beschikbaar zijn dan dat het totale aantal ipv4-adressen. Een groot nadeel is dat ipv4- en ipv6-packets niet compatibel zijn; daardoor is het noodzakelijk dat het hele internet overschakelt op het nieuwe protocol.

Volgens Ziggo-woordvoerder Gradus Vos is het Ziggo-netwerk halverwege 2012 geschikt voor ipv6. Nieuwe klanten krijgen dan automatisch zowel een ipv4- als een ipv6-adres. Bij bestaande klanten gebeurt dat niet, zegt Vos. "Voor de meeste van onze klanten is het niet interessant welke versie van het ip-protocol zij gebruiken." Zakelijke klanten hebben al ipv6-routers; particulieren zijn daar zelf verantwoordelijk voor, stelt Vos. De woordvoerder geeft aan zich te ergeren aan de wijze waarop de media aandacht aan ipv6 besteden: die zou 'over the top en ongenuanceerd' zijn en onnodige onrust veroorzaken.