Intel introduceert onder de naam Utrabook een nieuw type ultralichte en draagbare computer. Met dit computerontwerp verwacht Intel in 2012 een markaandeel van 40% in de notebookmarkt te behalen.

 

Het nieuwe Utrabook-concept is door Intels topman in China, Sean Maloney, op de Computex en Taipei uit de doeken gedaan. Een Utrabook heeft nog het meeste weg van een Macbook Air. Het is een superdun (maximaal 2 cm dik) en niet meer dan een kilo wegend notebook. Het prijskaartje zou niet hoger moeten uitvallen dan $1000 en op termijn gaan dalen naar ongeveer $600.

De Utrabooks zullen in eerste instantie de huidige tweede generatie Core i-processoren (Sandy Bridge) bevatten. Intel wil deze in 2012 vervangen door de komende generatie Ivy Bridge-procesoren, die bijzonder energiezuinig zullen zijn. Uiteindelijk moeten in 2013 de daaropvolgende generatie Haswell-processoren het energieverbruik gaan halveren ten op zichte van de huidige processoren.

De eerste Ultrabook laptops moeten nog dit jaar verschijnen voor de kerst-inkoopperiode, aldus Intel. Asus zal een van de eersten zijn met een UX21 Ultrabook, waarvan op de Computex al een prototype getoond wordt.