Het aantal mensen in Nederland met een abonnement voor alleen analoge kabeltelevisie is afgelopen drie jaar zo goed als gehalveerd. Als de daling op dit tempo doorzet, is er in 2014 geen abonnee meer over die alleen analoge tv kijkt.

Waar halverwege 2008 nog ongeveer vier miljoen aansluitingen waren met louter analoge tv, was dat eind maart van dit jaar bijna gehalveerd tot 2,2 miljoen, blijkt uit onderzoek van OPTA. Er waren op datzelfde moment drie miljoen aansluitingen voor digitale tv, blijkt uit gegevens die de telecomautoriteit verzamelde op basis van informatie van alle relevante marktpartijen.

Het aantal aansluitingen van alternatieven voor kabel-tv, zoals KPN's Digitenne en iptv, is inmiddels ook ongeveer 2,2 miljoen. Het aantal radio- en tv-aansluitingen bleef de afgelopen jaren ongeveer hetzelfde, maar digitale tv en kabelalternatieven stegen flink, terwijl analoge tv afnam.

Kabelaar Ziggo besloot onlangs zenders te schrappen uit het analoge pakket om plek te maken voor extra digitale zenders. OPTA concludeerde al eerder dat het geen actie onderneemt om de kabelmarkt open te breken, omdat het belang van analoge televisie flink aan het afnemen zou zijn.

Inzoomen afbeelding